Annons:

Utveckla in- och utfarten till Västervik

En utvecklad infrastruktur är en av de avgörande faktorerna för att en kommun skall kunna växa och utvecklas men också för våra kommunmedborgares säkerhet. Västerviks kommun är i stort behov av att stärka sin infrastruktur, både när det gäller in- och utfarter samt kringliggande riksvägar och vägar för att skapa förutsättningar för tillväxt.

Annons:

 De senaste åren har det arbetats med att utreda och ta fram en plan för en södra infart och enligt tidsplanen finns ett mål att genomföra investeringen 2018-2021. Det senaste året har de beräknade kostnaderna för projektet ökat till ca.500 miljoner kronor och det har också blivit allt tydligare att staten inte tänker stå för någon större del av kostnaden. Om projektet ska genomföras måste kommunen själva stå för en betydande del av finansieringen. Pengar som vi samtidigt behöver för att utveckla andra kommunala verksamheter såsom skola och omsorg. Den svåra ekonomiska prioriteringen gör att frågan svår att hantera. Kostnaderna måste ställas mot andra prioriteringar, väga nyttan samt tydligt visa vilka effekter som vi kan förvänta oss innan vi kan fatta beslut. Behovet av en ny södra infart är stort men vi måste också fortsätta att utveckla befintlig infrastruktur.
Vi kan konstatera att trafiksituationen och den nuvarande in- och utfarten till Västervik inte är optimal och många av oss upplever att trafiken ökat b.la. med den positiva utvecklingen av det nya handelsområdet vid Ljungheden. Ett trögt trafikflöde påverkar kommunen negativt, både gällande säkerhet och miljö, pendling, besökare och enskilda medborgare. Vi har även behov av att öka vår närvaro mot den passerande trafiken på E22:an. Flera städer har utvecklat områden för handel (bensin och mat) samt turistinformation i närhet till huvudinfarten, vilket är bra för tillväxten. Vi behöver därför se över möjligheterna att utveckla den nuvarande in- och utfarten.
 
 
Med hänvisning till ovan yrkar jag på att Kommunstyrelsens förvaltning ges i uppdrag:
- Att utreda en utvecklad nuvarande infart som alternativ till en ny södra infart. Utredningen ska förutom ekonomi också redovisa säkerhet, tillgänglighet, miljönytta och eventuell möjlighet till nya exploateringsområden i anslutning till den utbyggda nuvarande infarten.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt