Annons:

NSF: ”Vissa skogsägare är giriga och okunniga”

Larsgunnar Nilsson Naturskyddsföreningen i Tjust

NSF: ”Vissa skogsägare är giriga och okunniga”

Larsgunnar Nilsson från Naturskyddsföreningen i Tjust säger att naturen tillhör den svenska folksjälen, inte bara markägarna.
- Framförallt behövs naturen för att arter ska överleva. Artutdöendet i dagens samhälle är ett faktum.

Annons:

I förra veckan skrev Naturskyddsföreningen i Tjust en kritisk debattartikel om hur vissa markägare hanterar sin skog. Bland annat tog de ett exempel från skogarna i Ankarsrumstrakten, där delar av Tjustleden riskerade att kalhuggas. Flera skogsägare reagerade starkt på det inlägget och de skrev en debattartikel tillbaka. De skrev att de sköter om sin skog på det sätt som lagen och certifieringar kräver. Det genom att lämna kvar högstubbar, evighetsträd, trädsamlingar, orörda kantzoner mot vatten och andra känsliga områden.

Larsgunnar Nilsson från Naturskyddsföreningen i Tjust är inte överraskad av skogsägarnas reaktion.

- De agerar på kommando av sina överordnade, stora skogsbolagen som vill sköta om skogen utan att någon bryr sig. Enligt dem ska Sverige bestå av stora skogsöknar och planteringar. Allting ska tas från skogen och inga naturintressen får stå i vägen för deras exploateringar. Man är beredd att gå ifrån lagar och förordningar. När Naturskyddsföreningen (NSF) säger ifrån så är det fel på NSF.

Giriga skogsägare i storstaden

Larsgunnar Nilsson säger att det finns många mindre skogsägare som sköter sin skog exemplarisk. De NSF vänder sig emot är den rovdrift på skog som man ser.

- Det är främst giriga skogsägare som bor i storstäder som utmärker sig med att genomföra kalhyggen.

Han menar att vi svenskar måste få upp ögonen om vad det är som sker i våra skogar där flera olika arter är på väg att dö ut genom att skogar avverkas i en allt för okontrollerad takt.

- Vi vill värna Allemansrätten. Naturen tillhör den svenska folksjälen inte bara markägare. Vi svenskar gnäller om att elefanter utrotas i Afrika eller orangutanger dör i Asien, men själva bryr vi oss inte om hur markägare planterar granar i räta rader vilket leder till att många arter riskerar att utrotas i Sverige.

 

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt