Annons:

Sparkade polisman i huvudet och hotade döda hans dotter – nu döms hon

Bilden är en genrebild. Foto: MostPhotos

Sparkade polisman i huvudet och hotade döda hans dotter – nu döms hon

En kvinna som omhändertogs i Vimmerby kommun sparkade en polisman och en ambulanssjuksköterska i huvudet. Under färden till arresten i Västervik hotade hon även att döda polismannens dotter. Nu har kvinnan fått sin dom.

Annons:

Det var den 4 mars 2022 som kvinnan, som är i 25-årsåldern, skulle omhändertas av polisen på grund av berusning. Omhändertagandet gjordes utanför en mindre ort i Vimmerby kommun.

I samband med detta, samt under färd till Västervik och på sjukhuset där, satte sig kvinnan till kraftigt motvärn. Hon ska bland annat ha sparkat vilt omkring sig och träffat en polisman och den ambulanssjuksköterska som skulle undersöka henne, i ansiktet respektive i bakhuvudet. Kvinnan uttalade också hot med innebörden att polismannen skulle dödas samt att hans dotter skulle dödas och våldtas.

"Några månaders fängelse"

Sammantaget dömer Kalmar tingsrätt kvinnan för våldsamt motstånd, våld mot tjänsteman, hot mot tjänsteman och misshandel, helt enligt åtalet. Kvinnan har dessutom stått åtalad för ett ofredande begånget på en ort i Mellansverige efter att ha spottat en polisman i ansiktet, vilket hon också döms för.

Det samlade straffvärdet för de brott som kvinnan döms för uppgår, enligt tingsrätten, till några månaders fängelse.

Kvinnan finns tidigare i straffregistret. Hon dömdes den 30 augusti 2021 till skyddstillsyn för våld mottjänsteman och våldsamt motstånd. Övervakningen avslutades den 16 december 2022.

Skyddstillsyn ytterligare en gång 

Frivården föreslog att kvinnan ska dömas till en skyddstillsyn med föreskrift att underkasta sig den vård och behandling för missbruk och psykisk ohälsa som frivården tillsammans med socialtjänsten och läkare bestämmer.

Även tingsrätten ansåg att det fanns skäl att ge kvinnan skyddstillsyn ytterligare en gång. Bland annat är kvinnan för närvarande inlagd på behandlingshem och har uppvisat en positiv utveckling. Att det är ganska lång tid sedan brotten begicks vägdes också in i beslutet.

Kvinnan, som varken har kunnat erkänna eller förneka brott, ska betala skadestånd till den polisman hon spottade i ansiktet med 8 000 kronor. Beloppet avser kränkning. Hon ska också betala en avgift till brottsofferfonden.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt