Annons:

KRIMINELLT NÄTVERK TVÄTTADE MILJONBELOPP – I DAG KOM DOMEN

Kalmar tingsrätt dömer sju ungdomar i den stora penningtvättshärvan. Foto: Kalmar tingsrätt

KRIMINELLT NÄTVERK TVÄTTADE MILJONBELOPP – I DAG KOM DOMEN

Sju personer, de flesta från Vimmerby och Hultsfred, döms i den stora penningtvättshärvan. Tillsammans tvättade gärningsmännen drygt 1,3 miljoner kronor som de lurat till sig från en mängd olika personer och verksamheter.

Annons:

Brotten inträffade under 2015 och totalt är det sju personer som döms i den mycket omfattande domen som meddelades vid Kalmar tingsrätt i dag.

Nätverket – som består av flera tungt belastade kriminella individer – har lurat till sig drygt 1,3 miljoner kronor från en mängd olika personer och sedan tvättat pengarna genom att flytta dem till olika konton, däribland en mängd utländska.

Bedrägerierna har varit identiska. En person i nätverket har kapat ett Facebook-konto och sedan lurat sig till bankkoder från personer som var vän till den som ägde Facebook-kontot. Därefter har Facebook-vännernas konton tömts och fördelats ut till en mängd olika konton i Sverige och i utlandet.

Domstolen bedömer de flesta fallen som grova eftersom de ”ingått som ett led i brottslig verksamhet som utövats systematiskt och i stor omfattning”.

 Dömda för grova brott

En man i 25-årsåldern från Hultsfred pekas ut som huvudperson i nätverket och han döms för 22 fall av grovt penningtvättsbrott. I de fall han varit inblandad är den totala summan över en miljon kronor. Mannen dömdes till åtta års fängelse för mordförsök under 2016. För penningbrotten får han ett år till bakom lås och bom. Mannen har valt att inte kommentera anklagelserna. 

En annan huvudfigur i härvan är också en känd kriminell. Det handlar om den unga Vimmerbybo som var ensam om att dömas för det grova rånet i guldbutiken Miltons Guld förra året. Han sitter av ett straff på tre år och får fyra månader extra för åtta fall av grovt penningtvättsbrott. Han har erkänt brotten. 

En annan man, cirka 25 år och bosatt i Huddinge, anses också ha spelat en stor roll. Han döms för sex fall av grovt penningtvättbrott och får en villkorlig dom med 200 timmars samhällstjänst. Domen motsvarar åtta månader i fängelse.

Drogs in av tillfälligheter

Övriga fyra bedöms ha dragits in i det kriminella nätverket av tillfälligheter.

Det handlar bland annat om huvudpersonens dåvarande flickvän. Den 20-åriga kvinnan döms till samhällstjänst och 160 timmars samhällstjänst för sju fall av grovt penningtvättbrott.

En annan kvinna döms för två fall av penningtvättbrott av normalgraden och ringa narkotikabrott. Straffet blir 7 000 kronor i böter.

De två sista i härvan, två män som är 20 respektive 25 år, döms för varsitt penningtvättbrott av normalgraden. Den ene av dem, bosatt i Hultsfreds kommun, dömdes nyligen till tre månaders fängelse efter en stöld och får inget ytterligare straff med anledning av denna dom. 20-åringen får en villkorlig dom och 3 500 i böter.

Samtliga ska solidariskt betala miljonbelopp i skadestånd. Domen kan överklagas. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvastervik.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt