Annons:

SJU DÖMS I TIGGERIHÄRVAN – HULTSFREDSBON FRIAS

Uppemot 60 personer tros ha tvingats tigga av de män som nu döms för människohandel. Foto: Pixabay/Genrebild

SJU DÖMS I TIGGERIHÄRVAN – HULTSFREDSBON FRIAS

Sju män döms i den stora tiggerihärvan som Polisen avslöjade i Kalmar och Kronoberg under förra året. Straffen blir på mellan 1,5 och 5,5 år i fängelse. Däremot frias den man från Hultsfred som stod åtalad för medhjälp till människohandel.

Annons:

Sju män från Bulgarien lurade mängder av landsmän till Sverige och tvingade dem att tigga på en mängd olika platser i Kalmar och Kronoberg. Härvan uppdagades sedan en av tiggarna hittats svårt misshandlad i Växjö. Polisen inledde ett stort spaningsarbete och i december förra året slog man till mot flera adresser i Växjö och Hultsfred. 

I dag föll domen i det mycket omfattande ärendet, där bara domen är på 432 sidor. Sex män döms för människohandel och en för medhjälp till människohandel. Samtliga dömda är från Bulgarien och straffen ligger på mellan 1,5 till 5,5 år i fängelse. Männen visas även ut i mellan 5 och 15 år. 

Den man från Hultsfred som lät flera tiggare bo hos honom och som även gjorde besök i Bulgarien frias. Tingsrätten anser inte att mannen har insett att det rört sig om människohandel och att mannens avsikt varit att visa omtanke mot tiggarna. Han frias därmed från åtalet. 

Många offer

I utredningen har uppemot 60 brottsoffer funnits med, men det är bara 13 som är med som målsägande i fallet. De har vittnat om fruktansvärda levnadsförhållanden, där de bland annat tvingats på i ett läger i skogen. 

Tiggeriligan tros ha tjänat miljonbelopp på den systematiska människohandeln. 

DV/DH/DVV avser att återkomma med fler artiklar om tiggerihärvan. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvastervik.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt