Annons:

Mats kniv från Ronjainspelningen blev viral – så mycket såldes den för

Börje Ahlstedt med den nu berömda kniven när Ronja Rövardotter spelades in 1984. Till höger Mats Genfors som Mattis på Astrid Lindgrens Värld. Bilden är ett montage. Foto: Tradera/ Filippa Persson

Mats kniv från Ronjainspelningen blev viral – så mycket såldes den för

När Vimmerbyprofilen Mats Genfors gick ut med att han skulle sälja en kniv från originalinspelningen av Ronja Rövardotter för att finansiera tandläkarbesök blev uppmärksamheten enorm. När tiden för auktionen gick ut stannade summan på bra mycket mer än vad Mats förväntat sig, något som kommer väl till pass när tandlagningen ser ut att bli dyrare än tänkt.
– Dottern skallade mig i måndags och så här kan jag inte se ut, småskrattar Genfors som menar att han känner sig smått generad över all uppståndelse kring annonsen. 

Annons:

När Mats Genfors som i många år spelat rövarkungen Mattis på Astrid Lindgrens Värld gick ut med att han tänkte auktionera ut en kniv som använts i filmatiseringen av Ronja Rövardotter från 1984 gick internet varmt och media från hela landet har uppmärksammat försäljningen.

Upprinnelsen till försäljningen var en trasig tand. Mats, som just nu är föräldraledig med 11 månader gamla dottern, sticker inte under stol med att det som kulturarbetare kan vara kämpigt med oväntade utgifter. Att sälja kniven som han haft i sina gömmor sedan han räddade den från att kastas kunde kanske generera ett bidrag till att laga de trasiga tänderna, tänkte han.

Att Tradera-auktionen skulle intressera så många, och att ett tiotal budgivare skulle slåss om kniven var något han inte hade förväntat sig.

– Jag tänkte mest att om någon är tokig nog att lägga en tusenlapp så är det magiskt. Då har jag råd att fixa tänderna. Nu är kniven såld och finns i Motala. Det blev 17 000 jädra spänn!

Blev skallad av dottern – behöver byta hela bryggan

Pengarna är ett välkommet tillskott till kassan – särskilt eftersom det nu ser ut att bli ytterligare kostnader hos tandläkaren. 

– Dottern skallade mig i måndags, och nu måste jag skaffa en helt ny brygga. Så här kan jag inte se ut, skrattar Mats och berättar att det var en av framtänderna som rök när han och den snart ettåriga dottern busade.

Trots att Mats givetvis är glad att kniven inbringade så pass mycket att han nu har råd att laga den trasiga bryggan, så är han inte helt bekväm med all uppmärksamhet kring annonsen. 

– Jag har själv inte haft intentionen att det skulle bli en sådan här fluga som det blev. Även om jag har ställt upp i media så har jag inte haft något större intresse av att synas på det här viset. Jag är skådespelare, och det finns andra saker jag hellre vill bli ihågkommen för än att jag krängde en kniv, säger han skämtsamt. 

Annons:

Johanna Karlsson

johanna.karlsson@dagensvastervik.se

070 818 84 77

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt