Annons:

Skatteintäkterna minskar

Västerviks kommun ser ut att klara sin budget för 2018. Men det är inte med mycket. Det beror främst på att de förväntade skatteintäkterna inte har blivit så stora som man tänkt.

Annons:

Arbetslösheten minskar och fler personer jobbar och betalar skatt, ändå är inte kommunens skatteintäkter så höga som man budgeterade för inför året.

- Löneökningarna blev inte så höga som vi förväntade oss när budgeten antogs, säger Christina Bäckström, ekonomichef i Västerviks kommun.

Efter månadsrapporten i september visar prognosen att skatteintäkterna minskar med 31,1 miljoner kronor.

Årsprognosen pekar på ett litet överskott trots allt med 9,5 miljoner kronor, men det är långt ifrån det överskott på 27,5 miljoner kronor man budgeterat med.

Att det överhuvudtaget är ett överskott beror på kommunstyrelsen som gör ett överskott på 11,3 miljoner kronor. Främst handlar det om att tjänster inte blivit tillsatta.

Bolagen och Nämnderna

De kommunala bolagen ser ut att klara att lämna rätt avkastningskrav och lite till.

- 4,9 miljoner kronor beräknas de gå plus med, säger kommundirektör Anders Björlin.

Det är Västerviks kraft elnät, Västerviks Bostad och TjustFastigheter som redovisar mest överskott.

När det gäller nämnderna redovisar både Barn – och utbildningsnämnden samt Miljö – och byggnadsnämnden ett nollresultat, medan socialnämnden av allt att döma gör ett minusresultat på 3,6 miljoner kronor, där det är av schemateknisk art i äldreomsorgen som ligger till grund för att de inte klarar sin budget.

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt