Annons:

Nya statsbudgeten ger Västerviks kommun tolv miljoner extra

Den gångna veckan röstades Moderaternas och Kristdemokraternas budget igenom i riksdagen. Vad det gäller lokalpolitiskt ger den tolv miljoner kronor extra till Västerviks kommun. Pengar som redan har räknats in i kommunens budget för 2019.

Annons:

Harald Hjalmarsson (M) har följt omröstningen om vilken budget som ska gälla fram tills det att Sverige har en regering. Det blev som väntat den gemensamma budget som Moderater och Kristdemokrater hade tagit fram.

– Jag har följt omröstningen och gjort det ur kommunalt perspektiv. I den budget som nu röstats fram ger den tolv miljoner kronor extra till skola och omsorg.

Men de pengarna är redan intecknade. Något som är ovanligt. Kommunen brukar inte räkna in statsbidrag i sin budget innan de är ansökta och komna.

– Jag har ställt frågan varför man gjorde på det sättet den här gången. Tydligen trodde man att man kunde räkna in de pengarna redan innan de levererats, säger Harald Hjalmarsson.

Pengarna finns

Den budget M och KD fick igenom i veckan, hade med 4,1 miljarder kronor till den offentliga sektorn. De pengarna fanns inte med i den övergångsbudget som Socialdemokraterna lade, på grund av att Moderaterna inte ansåg att de skulle finnas med. 

- Man ska komma ihåg att den övergångsbudget som S lagt inte var en socialdemokratisk budget utan en opolitisk budget, säger Dan Nilsson.

De tolv miljoner kronor som Harald Hjalmarsson talar om som redan är intecknade i Västerviks kommuns budget, har tagits in i kommunens budget av en anledning.

- Det är på rekommendationer av SKL (Sveriges kommuner och landsting).

Pengarna fanns i både den första socialdemokratiska budgeten och de fanns i den moderata och kristdemokratiska budget som nu antogs. Det fanns ingen anledning att inte ta med dem i kommunens budget.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt