Annons:

JO tillrättavisar polisen i Västervik

En 17 årig yngling JO -anmälde två poliser i Västervik för att de tvingade honom radera bilder som han tagit på polisen med sin mobilkamera. Nu tillrättavisar JO – Västervikspolisen.

Annons:

Det var i höstas som polisen konfronterade några ungdomar vid Ica Maxis parkering. En av ynglingarna fotograferade poliserna med sin mobilkamera. En av poliserna tvingade ynglingen att radera fotot.

Ynglingen anmälde polisen till JO som ger honom rätt.

De skriver att allmänheten har rätt att filma och fotografera poliser vid deras tjänsteutövning. Något generellt förbud finns inte. Att polisen tvingade ynglingen att radera fotografiet var därför fel.

Polisen å sin sida säger att ynglingen raderade fotografiet frivilligt. Det anser JO inte stämma, då ynglingen kan ha befunnit sig i sådant underläge att han inte vågade göra något annat.

Polismyndigheten beklagar nu det hela och konstaterar att det finns anledning att fortsätta informera och utbilda personal i den ingripande verksamheten för att förbättra kunskaperna om när fotografering av poliser i tjänst kan äga rum.

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt