Annons:

  • Länsstyrelsen utreder djurförbud för hästgården i Västervik
  • Länsstyrelsen utreder djurförbud för hästgården i Västervik

    Bilden på den här magra hästen togs av en person som besökte gården 2018.

Länsstyrelsen utreder djurförbud för hästgården i Västervik

Före jul publicerade Dagens Västervik flera artiklar om usel djurhållning på en hästgård i Västerviks kommun. Länsstyrelsen har påbörjat en utredning om djurförbud för gårdens ägare.

Annons:

På gården har det funnits en mängd olika djur. I de krav på förbättringar som Länsstyrelsen ställt mot gården under hösten handlar det om hästar, getter och katter. Framförallt hästarna har inte fått tillräckligt med mat och inte fått någon vård när de visat uppenbara symptom på hälsoproblem.

– Vi tjejer har sett så ofantliga saker som gör att vi bara gråter när vi tänker på det. Som blodig huggkubbe, där ägarna säger att de slår ihjäl katter eller gethuvuden som ligger på gödselstacken. Jag vill att myndigheterna tar den här frågan på allvar. Vad vi har sett hittills har de inte gjort det, sa Sanna Risell Kron till Dagens Västervik för tre veckor sedan.

 Inlett utredning om djurförbud

Länsstyrelsen har riktat flera krav mot gården under 2018 och har även inlett en utredning om djurförbud. Ett beslut om djurförbud kan fattas om någon av följande kriterier uppfylls:

  • Ägaren följer inte ett beslut som fattats av kontrollmyndighet som har väsentlig betydelse från djurskyddssynpunkt.
  • Ägaren har allvarligt försummat tillsynen eller vården av ett djur.
  • Ägaren har misshandlat ett djur.
  • Ägaren har dömts för djurplågeri enligt 16 kap. 13 § brottsbalken.
  • Ägaren har vid upprepade tillfällen dömts för brott enligt 36, 36 a eller 36 c § eller vid upprepade tillfällen varit föremål för beslut enligt 26 §.

”Om Länsstyrelsen anser att det finns tillräckliga skäl för det öppnas ett ärende om djurförbudsprövning. Vid en prövning tar Länsstyrelsen ställning till de punkter som anges i 29 § djurskyddslagen. I det aktuella fallet öppnade Länsstyrelsen en sådan prövning den 20 november 2018 och ärendet är under handläggning. Observera att en prövning inte automatiskt leder till ett beslut om förbud”, skriver djurskyddsenheten till Dagens Västervik.

Hur många upprepade brister krävs för förbud?

"Det finns ingen lagtext som reglerar detta. Det är upp till Länsstyrelsen att avgöra i varje enskilt ärende"

 Mångårig kritik mot djurhållningen

Hur djuren mår på gården följs upp under början av 2019.

"Länsstyrelsen har ett pågående ärende på gården som kommer att följas upp i början av 2019. Länsstyrelsen genomförde en kontroll av djurhållningen senast i november 2018. Länsstyrelsen har inte något i dagsläget som tyder på att det finns brister i djurhållningen som kräver akut åtgärd."

Kritiken mot gården har funnits i många år – och flera personer har berättat om att de anmält gården till Länsstyrelsen. Gården fick sitt tillstånd 2013, vilket inte krävs om en gård har färre än tio hästar.

"Har man en verksamhet som är mindre än så behöver man inget tillstånd. Länsstyrelsen kan inte svara för i vilken omfattning verksamheten har bedrivits tidigare."

Personer som vi pratat med säger att djurhållningen brustit i uppemot tio år. Varför har inte Länsstyrelsen lyckats få ordning på situationen?

– Vid en djurskyddskontroll gör Länsstyrelsen alltid en egen bedömning av hur djuren och djurutrymmen sköts. Anmälningar som kommer in till Länsstyrelsen kan därför bedömas som befogade eller obefogade.

Personerna hävdar också att era inspektioner anmäls i förväg och att ägarna lyckats gömma de värsta bristerna inför era besök. Hur ser ni på den kritiken?

– Länsstyrelsen kan genomföra kontroller både oanmält eller föranmält. Vissa brister har en djurhållare inte någon möjlighet att åtgärda, även om kontrollen föranmälts dagen innan.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvastervik.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt