Annons:

Kommunen vill hitta fler strandnära områden

Strandnära områden

Kommunen vill hitta fler strandnära områden

Västerviks kommun gör nu en översyn för att hitta fler strandnära lägen, där människor kan bygga vid en insjö. Ofta är det en attraktion med hög livskvalitet som gör att människor vill bo på landsbygden nära en insjö. Många vet hur krångligt det kan vara med bygglovsprocesser och de rigida regelverk som styr var man kan bosätta sig. Det kan kommunen kanske hjälpa till med.

Annons:

Just nu gör Västerviks kommun en översyn av översiktsplanen och det finns möjlighet att få områden att klassas som ett LIS-område, vilket gör att man kan få dispens för strandskyddet. Ett kriterium är att platsen inte får ligga vid havet, utan måste en insjö.

LIS står för Landsbygdsutveckling i strandnära läge och är ett sjönära området som kan utvecklas för att stärka verksamheter, skapa jobb och attraktioner på landsbygden.

- Det skulle kunna vara boenden, turistanläggningar eller annan verksamhet, säger planarkitekt Erik Andersson.


Alla kan ansöka om att bli ett LIS – område. Det gäller privatpersoner, företag och Västerviks kommun själv.

- Vi jobbar nu bland annat med området runt Långsjön och flera andra ställen i de södra delarna av kommunen. Genom att klassa området som LIS så möjliggör vi för markägare att exploatera, men det innebär inte automatiskt att det blir bygglov.

Det kan upplevas som krångligt att få igenom ett beslut om att bli klassat som LIS – område och det kan ta tid.

- Det tar tid, men vill man utveckla sitt sjönära läge är det en bra och viktig förutsättning. Det ligger sedan till grund för ett eventuellt bygglov. Det finns flera som kan hjälpa till på Västerviks kommun om man behöver ha hjälp, säger Erik Andersson.

Idag finns cirka 15 LIS-områden i kommunen och nu jobbar kommunen för att skapa fler möjligheter till utveckling på landsbygden. Är man intresserad går det bra att kontakta kommunen. Tanken är att arbetet ska möjliggöra en mer levande landsbygd.

 

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt