Annons:

Svag minskning för arbetslösheten i Västervik

Arbetslösheten minskade något i Västervik under 2018. Foto: Arbetsförmedlingen

Svag minskning för arbetslösheten i Västervik

2018 års sista arbetslöshetssiffror är inte särskilt imponerande för Västervik. Med 8,3 procent utan jobb ligger kommunen högre än både snittet i riket och i länet.

Annons:

Minskningen jämfört med december 2017 är 0,5 procentenheter – en av de lägsta noteringarna i länet. Snittet för arbetslösheten i länet är 7,6 och i riket 7,0. Lägst arbetslöshet i länet har Mörbylånga med 4,3 och högst Högsby med 13,8.

När det gäller arbetslösheten för utrikes födda är det 32,6 procent som står utan jobb. Minskningen är 3,3 procentenheter. Även där ligger Västervik sämre till än både rikssnittet (20,0) och länssnittet (34,9).

”Fortsatt god efterfrågan”

När det kommer till de unga är Västervik femte sämst i länet med en arbetslöshet på 11 procent. Det är en minskning med 2,5 procentenheter. Snittet i riket ligger på 7,6.

I riket minskade arbetslöshet med 0,5 procentenheter, vilket ger en arbetslöshet på 7 procent.

– Den svenska arbetsmarknaden är fortsatt stark och vår prognos för utvecklingen på arbetsmarknaden visar på en fortsatt god efterfrågan på arbetskraft under 2019, säger Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen i ett pressmeddelande.

”Svårt att få fäste”

Enligt Arbetsförmedlingen är det många av de arbetslösa som saknar den kompetens som efterfrågas.

- Vi har fortfarande många arbetssökande som har svårt att få fäste på arbetsmarknaden. För att inte fler ska fastna i längre tider utan arbete behövs därför en mix av insatser: reguljär utbildning, subventionerade anställningar och lägre trösklar in på arbetsmarknaden, säger Annika Sundén.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvastervik.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt