Annons:

SD tänker stoppa stängningen av vårdplatser i Oskarshamn

Sverigedemokraterna uppskattar inte regionmajoritetens förslag om att lägga ned intensivvården på sjukhuset i Oskarshamn. Partiet tänker driva igenom en återremiss, skriver man i ett pressmeddelande.

Annons:

För en tid sedan kom beskedet att intensivvården vid Oskarshamns sjukhus läggs ned. Det meddelade Region Kalmar län i ett pressmeddelande.

Majoriteten i regionen, bestående av Socialdemokraterna, Centerpartiet och Liberalerna, står bakom beslutet. Oppositionen däremot är inte beredd att gå på det.

På fredagen meddelade SD att man kommer driva igenom en återremiss av ärendet på regionfullmäktige i slutet av januari.

"Nedläggningen av IVA i Oskarshamn, som S+C+L-majoriteten i regionen vill driva igenom, är dåligt underbyggd. Konsekvensanalyserna som presenterats är otillräckliga och duger inte som beslutsunderlag. Uppgifterna om patientunderlag är motstridiga. Sverigedemokraterna kommer därför att driva igenom återremiss av beslutet om intensivvårdsplatserna i Oskarshamn. Detta förhindrar den planerade stängningen som majoriteten tänkt att regionfullmäktige ska fatta beslut om på sitt kommande möte den 31 januari", skriver SD. 

"Inte seriöst"

SD är oroliga för att vården inte ska bli likvärdig för alla om nedläggningen blir verklighet. Partiet vill också att det ska utredas mer hur förändringen skulle påverka patientsäkerheten. Enligt SD kan fler patienter beröras än vad som framgår i utredningsmaterialet.

– Det är inte seriöst att basera avgörande beslut på så vaga grunder och där det dessutom finns motstridiga uppgifter, säger Britt-Marie Sundqvist, Sverigedemokraternas ledamot i beredningen för hälso- och sjukvård.

– Medarbetarna är mycket engagerade och gör ett fantastiskt jobb, men deras kompetens och erfarenhet har inte tagits tillvara i beslutsförslaget, säger Sverigedemokraternas regionråd Martin Kirchberg.

Vill se bättre villkor

Sverigedemokraterna skriver att man fått signaler om att nedläggningen hänger ihop med att regionen haft svårt med rekryteringsarbetet. Partiet menar att lösningar finns. Som exempel lyfter SD att anställda måste erbjudas konkurrenskraftiga löner, goda arbetsvillkor och en bra arbetsmiljö.

– Vi har under lång tid föreslagit en rad olika lösningar på bemanningsproblematiken, men majoriteten har regelmässigt avvisat våra förslag, säger Martin Kirchberg.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvastervik.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt