Annons:

Regionchefen om varslet:

Nyligen invigdes det nya kontoret för Arbetsförmedlingen i Hultsfred. Nu ska myndigheten varsla var tredje anställd i Sverige. Foto: Ossian Mathiasson

Regionchefen om varslet: "Kommer bli färre i Kalmar län"

Arbetsförmedlingen kommer bli färre anställda i Kalmar län. Det säger regionchefen Christian Lagerqvist.
– Det är för tidigt att säga på vilket sätt det kommer påverka, säger han.

Annons:

Var tredje anställd – 4 500 personer – varslas om uppsägning i den historiskt gigantiska nedskärningen av Arbetsförmedlingen. Det är ett av de mest omfattande varslen i Sverige på lång tid. 

Många förmedlingskontor kommer också tvingas att stänga ned runt om i landet, men hur Kalmar län kommer påverkas är för tidigt att säga.

– Jag kan inte säga mer än att vi kommer bli färre. Det här är ett varsel, vi vet inte det exakta antalet än, men det kommer beröra Kalmar län och de kunder vi har. Vi kommer bli färre här, säger Christian Lagerqvist, regionchef för Arbetsförmedlingen i region Öst.

I Kalmar län jobbar drygt 200 anställda på Arbetsförmedlingen. Det finns kontor i bland annat Hultsfred, Västervik och Oskarshamn. Totalt i regionen arbetar cirka 1 000 personer.

– Det är för tidigt att säga på vilket sätt det här kommer påverka regionalt. Regeringens ambition är fler externa planer, men hur vi kommer möta upp kundernas behov är jättesvårt att svara på. Det kommer såklart påverka.

"Ska titta på kontorsnätet"

Om något kontor i länet kommer att stängas kan han inte säga.

– Det går inte. Vi får en kraftigt minskad budget och behöver titta på alla delar, både på personal och på kontor. Vi ska titta på kontorsnätet och hur vi ska möta det här. Men i dag finns inget beslut om att minska ytterligare på kontor taget.

Blev du överraskad över antalet?

– Storleken som så var kanske en överraskning. Det har pratats om 3 500, men inte 4 500. Nu har man tagit i för att inte behöva återkomma och säga 500 till eller 1 000 till. Det här är ett worst-case scenario. Man ska också komma ihåg att Arbetsförmedlingen har en personalomsättning på cirka 1 500 personer varje år. I och med det kan räkna av en stor del av det här, sedan hur många som blir uppsagda är svårt att säga. Men det är en hög siffra, större än jag trodde. 

Svar i april

Christian Lagerqvist vill dock vänta med att dra för stora växlar av varslet.

– Samtidigt som vi får en minskad budget kommer det en glesbygdsutredning som pekar på att statliga myndigheter behöver finnas i hela landet. Det går stick i stäv med den här utredningen med vår budget. Vi bör avvakta lite så det inte blir för mycket spekulationer.

När tror du att vi kan ha ett svar på vilka kontor som läggs ned och vilka anställda som får gå?

– Det behöver gå ganska snabbt eftersom att vi har en kraftigt minskad budget. Jag tänker att i april har vi nog svar på vilken personal som behöver lämna och då är det nog mer tydligt vilka kontor som berörs också.

Totalt har Arbetsförmedlingen cirka 13 500 anställda och 242 arbetsförmedlingskontor runt om i Sverige.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvastervik.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt