Annons:

Magdalena Lidestam: ”Arvoden går före politiken”

Harald Hjalmarsson får kraftig intern kritik av tidigare medlem

Magdalena Lidestam: ”Arvoden går före politiken”

Magdalena Lidestam skrev i lördags ett blogginlägg om att hon nu väljer att lämna moderaterna. Hon kallar det för en sekt som håller varandra om ryggen, med mål att komma åt alla de uppdrag som har högt arvode.
- Höga arvoderade politiska poster går före politiken, säger hon.
Harald Hjalmarsson bemöter kritiken och säger att har tar ett ansvar för partiet.

Annons:

I blogginlägget är hon mycket kritisk till hur moderaterna i Västerviks kommun väljer valberedning, där det är toppolitiker i kommunen som är valberedning och i princip väljer sig själva till toppositioner där det är höga arvoden. Framförallt är det en politiker som hon pekar ut och det är Harald Hjalmarsson.

–  Hela partiet i Västervik styrs som en sekt, där Harald Hjalmarsson sitter på toppen. De som befinner sig i partitoppen är väldigt angelägna om att ha kvar sin position. Det handlar om egenintresse istället för äkta engagemang.

"Förstör så mycket"

I bloggen skriver hon också om att de i partiet som har avvikande åsikter slussas undan och det pratas bakom deras ryggar. Allt för att den mindre makteliten i partiet ska kunna ha kvar sina politiska uppdrag.

-  Det förstör så mycket för partiet. Vi dräneras på det sättet på kompetens när de inte många duktiga människor får plats.

Magdalena säger att det handlar om ledarskap och det är i slutändan Harald Hjalmarsson som pekas ut.

–  Många blir manipulerade av Harald.

Hon säger att nu lämnar hon politiken för att hon inte längre vill vara med i ett parti som hon menar styrs genom jäv och nepotism.

– Jag ser inget hopp längre, jag trodde att Harald skulle behöva lämna politiken efter de avslöjande som gjorts i samband med Uppdrag Gransknings reportage i Västervik. Jag trodde att när det framkommer att han gjort sig skyldig till ett brott så skulle partiet utesluta honom. Men nej, gruppledaren i partiet säger offentligt att hon har förtroende för honom. Det är av en enda anledning, att hon själv är rädd om sitt politiska uppdrag och sitt arvode.

Du lever tillsammans med Jörgen Andersson, som tidigare var riksdagsman för moderaterna. Han petades på riksdagslistan för moderaterna till förmån för Harald Hjalmarsson. Har det här blogginlägget någon personlig vendetta för dig och Jörgen?

–  Nej, det handlar om hur vi moderater, främst i norra Tjust blir behandlade. Det är inte bara Jörgen som blivit mycket illa behandlad.

Haralds svar på kritiken

Harald Hjalmarsson säger att man har följt stadgarna när man valt valberedning.

– De stadgarna säger att man ska välja valberedning i fullmäktigegruppen. Vi i valberedningen har uppmuntrat alla ledamöter att komma in med förslag men de gjordes inte.

Du är toppnamnet i partiet, skulle du inte kunna lämna uppdraget i valberedningen till någon annan, så slapp du en sådan diskussion?

– Jag känner istället ett ansvar. Vi är det näst största partiet i kommunen och har en viktig roll att fylla.

 Han förstår heller inte varför Magdalena talar om att politiker arbetar för att de vill ha ett högt arvode.

– Jag har aldrig hört henne säga så på våra möten. Jag kan säga att jag själv arbetar efter mina politiska övertygelser.

Harald säger att det inte är första gången som en moderat lämnar partiet. Men han är inte helt förvånad över att Magdalena väljer att lämna.

– Har man drivit så många förslag i så många år som inte blivit demokratiskt valda, så förstår jag henne.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt