Annons:

Distriktschefen om varslet:

Skogsstyrelsens kontor i Vimmerby. Foto: Ossian Mathiasson

Distriktschefen om varslet: "Fruktansvärt tråkigt besked"

Fem av de 30 anställda på Skogsstyrelsen i Kalmar län varslas om uppsägning. Kontoret i Vimmerby är det största i länet – men hur det kommer påverkas är ännu oklart.
– Det är för tidigt att säga, kommenterar distriktschefen Therese Nilsson.

Annons:

Tolv av Skogsstyrelsens 30 anställda i Kalmar län är stationerade på kontoret i Vimmerby. Det gör kontoret till det största i länet. 

Utöver Vimmerby finns kontor för myndigheten även i Högsby och Nybro, där distriktschefen Therese Nilsson sitter vanligtvis.

Totalt varslas 124 anställda i hela Sverige om uppsägning.

– Det är ett fruktansvärt tråkigt besked att ge, det är något av det tråkigaste man kan stå inför att man på grund av ekonomi behöver varsla och att det kan uppsägningar, säger Therese Nilsson.

Hon informerade samtliga anställda vid en informationsträff på torsdagen.

– Vi hade en information över Skype där vi berättade om det här. Jag har också träffat några av mina medarbetare fysiskt och pratat med några i telefon.

Hur är stämningen?

– Det är självklart att det här skapar oro. Samtidigt kom det inte helt oväntat, vi har känt till läget sedan statsbudgeten kom i december. Vi såg då att det ekonomiska läget skulle bli mycket sämre, men det är först nu vi ser helheten av det här och för de flesta medarbetarna blev det ju en nyhet i dag. Det är väl ganska dämpad stämning.

"Kommer vända på alla stenar"

Men hur varslet kommer att beröra Vimmerby är för tidigt att säga, enligt Therese Nilsson.

– De fackliga förhandlingarna har inte ens påbörjats än, så det är för tidigt att säga var övertaligheten kommer att finnas. Vi får först se hur det blir geografiskt och om det blir fem i länet som blir uppsagda. Vi kommer göra allt vi kan för att titta på andra besparingsåtgärder och den omställningen kommer vi jobba hårt med. 

Riskerar det här framtiden för kontoret i Vimmerby?

– Det kan jag inte uttala mig om. Antalet kontor är förstås en del av det vi behöver titta på när vi går igenom alla kostnader, men vi har inte aviserat några förändringar där än. Men vi måste titta på det och på alla möjliga besparingar. Den processen startar nu och vi kommer se över alla kostnader och vad vi kan dra ned på. I sista hand vill vi säga upp personal, så vi kommer vända på alla stenar vi kan. Men det är svårt att göra en bedömning av det i dagsläget.

Har du förhoppningar om att varslet ska kunna mildras?

– Det hoppas jag verkligen. Det är en process vi har framför oss att försöka mildra detta. Sedan kan det alltid komma förändringar, men vi har att jobba med de förutsättningar vi har i dag.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvastervik.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt