Annons:

Ledarskap är att tro på sig själv – även om 80 000 säger emot

Jonas Eriksson fd elitdomare i fotboll

Ledarskap är att tro på sig själv – även om 80 000 säger emot

Jonas Eriksson, före detta elitdomare i fotboll, besökte Västervik i torsdags för att berätta om ledarskap.
- Som ledare måste man tro på sig själv. Våga fatta rätt beslut även om de inte är populära och du får en massa motstånd.

Annons:

Det var Västerviks FFF som hade bjudit in Jonas Eriksson att föreläsa om ledarskap, ur ett fotbollsperspektiv, men som ändå visar hur en ledare måste agera.

Socialchef Jörgen Olsson hade sett att Jonas kom till Västervik och han nappade med en gång.

- Det är bra för våra ledare inom omsorgen – och äldreomsorgen, att få lyssna till en person som har haft minst 80 000 personer emot säg och ändå stått för de tuffa beslut som en ledare ibland måste ta.

Våga ta kritik

Jonas Eriksson berättar om sitt yrkesliv som elitdomare i Allsvenskan, i de Europeiska ligorna och cupspel samt de gånger han varit med och dömt VM – fotboll. Allt handlar om att fatta rätt beslut och våga stå för det. Det är också det han vill förmedla till alla som lyssnade på honom i torsdagseftermiddag på Stadshotellet.

- När jag dömde en internationell match i Tyskland där Bayern München var hemmalag och jag dömde straff efter 15 minuter tillnackdel för Bayern, skrek 80 000 tyska åskådare åt mig och berättade hur korkad jag var. Då log jag inombords, när jag tänkte 80 000 tyskar har fel, det är bara jag som har rätt.

Men det tar lång tid att komma till den insikten och det krävs väldigt mycket arbete med en själv, inte minst den mentala biten.

- Jag kommer ihåg den första matchen jag dömde. En div tre match och jag dömde straff till motståndarlaget. 86 personer på läktaren och en av dem skriker ”Jonas du är så kass åk hem”. Det tog hårt på mig.

Det handlar om att våga ta kritik och att övervinna rädslan.

- Skilj på sak och person. Det är alltid sakfrågan som man blir kritiserad för.

Skapa framgångsrika team

En bra ledare är en ledare som ser människor utifrån deras egen verklighet.

- Det går inte att prata med en person som är snart 60 år på samma sätt som man pratar med en person som är 25 år. Att skapa ett anpassat språk för de som man träffar är jätteviktigt.

Det är också bra att våga vara auktoritär utan att vara det. Det är då man skapar bra team.

- En bra chef säger inte att det är jag som bestämmer. Alla vet ändå vem det är som bestämmer. Istället arbetar chefen på ett sätt som gör att medarbetarna vet att det är chefen som bestämmer.

Det handlar också om att bedöma människor neutralt. Lägga alla fördomar och sådant man har hört om andra.

- Man måste vara nollställd och behandla alla lika och var bra på att kommunicera. Det skapar starka trygga team, säger Jonas Eriksson.

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt