Annons:

”Äldreupproret” mötte politiker

Therese Ringdahl Nilsson

”Äldreupproret” mötte politiker

Sedan några månader tillbaka har det startats ett äldreuppror i Västerviks kommun. Förra veckan hade de ett möte med majoriteten i kommunen som ville veta mer om vad äldreupproret vill.
- Vi sa att vi ville veta vilka visioner som kommunen har för att få en fungerande äldrevård, säger Therese Ringdahl Nilsson.

Annons:

Det var i torsdags förra veckan som ett antal från äldreupproret bjöds in av ledningsgruppen för majoriteten, S, C och MP. Politikerna ville veta vad äldreupproret hade för mål med sina protester.

Therese Ringdahl Nilsson hade en helt annan utgångspunkt.

- Vi ville veta vilka visioner som kommunen har för att få en fungerande äldrevård. Vi tycker att det är ett systemfel när det blir färre personal som får ta hand om de äldre som är sjukast.

Hon säger att det äldreupproret vill åstadkomma är att personalen får rätt förutsättningar att göra sitt jobb och att de gamla ska få ett värdigt och bra liv.

- Men så uppfattas vi inte utan vi uppfattas mer som ett hot av personalen, fast vi inte vill dem något illa.

Therese talade också med politikerna om den tystnadskultur som hon och övriga i gruppen anser finns ute bland äldreboendena i kommunen.

- Det finns en tystnadskultur bland personalen. De är rädda för att tala med oss. Det finns de som har blivit hotade av sina närmaste chefer att är de inte tysta så kan det bli en förändring i deras schemaläggning.

Hon tittar i den nationella värdegrundsbroschyren som Socialstyrelsen har gjort.

- Här finns ett antal punkter som har tagits fram om hur äldre ska kunna få en trygg ålderdom. Men det är få av dessa punkter som efterlevs.

Therese ansåg att mötet med politikerna ändå var en framgång, då de ändå lyssnade på kritiken. Inom kort ska de mötas igen och då ska man fortsätta arbetet för att äldrevården ska bli bättre.

- Det finns bra exempel i vår kommun där äldrevården fungerar. Det vi vill lyfta är de dåliga exemplen, säger Therese Ringdahl Nilsson.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt