Annons:

IVO ser brister i patientsäkerheten på Västerviks sjukhus

Inspektionen för Vård och Omsorg (IVO) ser stora brister i hur lex Maria anmälningar utreds på Västerviks sjukhus. Det finns också bristande samsyn kring patentfrågor vid den psykiska kliniken i Västerviks sjukhus.

Annons:

Det finns brister i det systematiska patientsäkerhetsarbetet vid medicinkliniken i Västervik avseende kvaliteten i verksamhetens internutredningar i samband med anmälan enligt lex Maria.  Det finns brister vid psykiatriska kliniken i Västervik avseende samsyn och samordning kring patientsäkerhetsfrågor.

Enligt IVO består bristerna vid Västerviks sjukhus på att det saknas fullständiga internutredningar och begärda kompletteringar i anmälningarna skickas inte in trots att IVO begär in dem i efterhand.

IVO menar att det saknas samordning mellan verksamheter och chefsöverläkare som ska säkerställa patientsäkerheten.

Psykiatrin saknar samsyn

IVO bedömer också att det finns brister vid den psykiska kliniken vid Västerviks sjukhus, angående samsyn och samordning kring patientsäkerhetsfrågor.

IVO har sedan länge uppmärksammat att det finns olika uppfattningar mellan verksamheten och chefsöverläkaren kring bedömningar och innehåll i internutredningar vid lex Maria. IVO har fått svar från verksamheten i ett ärende och ett annat svar i samma ärende från chefsöverläkaren.

IVO vill nu att region Kalmar redovisar vilka åtgärder som man planerar att vidta för att rätta till bristerna på Västerviks sjukhus.

IVO har också funnit liknande brister vid hanteringen av lex Maria anmälningar vid Oskarshamns sjukhus.

 

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt