Annons:

Kommunen bemöter kritiken om äldreboendet Lindögården

Anneli Wahlin tycker att kommunens avvikelsesystem är bättre nu än förr och att det är lättare för anställda att rapportera nu. Foto: Västerviks kommun

Kommunen bemöter kritiken om äldreboendet Lindögården

Anneli Wahlin, verksamhetschef för Hälso- och sjukvården, är den första att beklaga om vården kring kvinnan som förts till akuten inte har varit tillräcklig men säger samtidigt att hon inte kan uttala sig i enskilt ärende.

Annons:

Jörgen Olsson som i vanliga fall arbetar som socialchef kan inte uttala sig eftersom han har semester fram till mitten av augusti. I stället är Vivi-Ann Blomqvist den första att bemöta kritiken som kommer från Mariette Fröberg sedan hennes mamma fått föras till sjukhus på grund av undernäring.

Blomqvist till vardags verksamhetschef för individ- och familjeomsorg vilket är varför hon poängterar att dessa frågor inte är hennes huvudsyssla.

– Först vill jag säga att jag inte kan uttala mig i ett enskilt ärende men jag vill understryka att vi i våras hade cirka 800 undersköterskor som kompetensutvecklade sig. Vi bjöd in till utbildning, säger hon.

 Återkommande möte i september

Kritiken om att det råder tystnadskultur inom vårdbranschen i Västervik är något hon inte hört och kan därför inte kommentera.

– Det kan jag inte bemöta för jag vet inte varifrån det kommer. Jörgen Olsson får svara på den frågan när han är tillbaka.

Generellt gällande Lindögården drevs äldreboendet i privat regi ända fram till den 1 juli i år. Då tog kommunen över som menade att verksamheten skulle fortgå precis som förut.

– Att vi skulle vänta till september med att se över personalen stämmer inte. Vi har sett över personalen men kommer att kalla till ytterligare ett möte i september, säger Anneli Wahlin, verksamhetschef för Hälso- och sjukvården i Västervik.

 Fler avvikelserapporter nu jämfört med förr

Anneli Wahlin kan inte heller uttala sig i enskilt ärende och känner inte heller till att det råder tystnadskultur inom kommunens vårdsektor.

– Överlag har vi sett att vi har fått in fler avvikelserapporter. Förr fungerade systemet så att man fick fylla i en lapp och ge chefen som i sin tur förde det vidare. Nu fungerar det genom att man själv som personal fyller i ett system och det hamnar direkt hos oss. Det jag får till mig är att det är högt till tak.

 Stolt över vården i Västerviks kommun

Vidare säger hon att hon är stolt över hur vården sköts i kommunen även om hon tycker att det här enskilda fallet låter fruktansvärt.

– Det är förskräckligt och jag är den första att reagera på om något har gått galet. Då ska vi göra en Lex Maria-anmälan så vi ser var vi kan förbättra.

Precis som Vivi-Ann Blomqvist berättar hon om att ett stort antal undersköterskor har genomgått en utbildning i våras.

– Då lärde de sig mycket om nutrition, alltså näringslära, och vi hoppas att det gick fram till alla.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt