Annons:

Kommunen om kritiken:

Per Allerth till vänster menar att det gick för fort mellan det nya beslutet och när det började gälla. Foto: Anders Sjögren

Kommunen om kritiken: "Vi beklagar det"

Kritiken mot Västervik kommuns nya avfallstaxa har varit bred. Många med egen kompost har ogillat den nya avgiften. Kommunen menar att tiden mellan beslut och verkställighet var för kort. 

Annons:

I november fattade Västerviks politiker beslut om en ny avfallstaxa med högre priser. Detta för att täcka kommunens faktiska kostnader för hanteringen av avfall och för att styra medborgarna mot ett mer miljövänligt sorterande. 

Taxan har fått hård kritik – inte minst från hushåll med egen kompost som anser sig bli bestraffade. 

"Vi tycker att det ska främjas att ta hand om vårt eget avfall. Främjas att kompostera och använda energin till fortsatt odling. Allt prat om att vi ska öka självförsörjandegraden i Sverige, är det bara prat eller finns det någon reell vision?" skriver Almviks cafés ägare Sofie och Erik Askenberger i det öppna brev som DVV publicerar i dag. 

Kommunen har bemött kritiken i ett pressmeddelande där man medger att det gått för fort. 

– En så här omfattande förändring inom ett av kommunens lagstadgade serviceuppdrag behöver kommuniceras väldigt snabbt, brett och tydligt. Tyvärr blev det för kort tid mellan beslut och det datum då nya taxan började gälla för att det skulle hinnas med till 100 procent och vi beklagar det, säger Per Allerth, VD i Västervik Miljö & Energi AB i pressmeddelandet. 

Kostnaderna ökar

I den nya informationen hänvisar kommunen till att kostnaderna för behandlingen av avfallet ökar och att det är därför som priserna måste höjas. Man förtydligar också att den administrativa kostnaden för en varmkompost är en engångsavgift. 

"Om man inte vill kasta sitt sorterade matavfall i ett kärl där det tas tillvara till biogastillverkning, men vill sortera ut sitt matavfall och kan ta hand om det i en varmkompost så slipper man betala den förhöjda tilläggsavgiften. Dock måste man själv se till att varmkomposten är anmäld till kommunens miljö- och byggnadskontor. En sådan anmälan kostar 965 kronor och den gäller i fem år. Om man efter fem år fortfarande vill behålla sin varmkompost kan man förnya anmälan, denna andra gång är det kostnadsfritt."

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvastervik.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt