Annons:

Socialnämnden kan inte garantera hemtjänst till alla som vistas här tillfälligt

Socialnämnden kan inte garantera att de som kommer hit från andra kommuner kan få hemtjänst i år. Ingela Svensson, Jörgen Olsson och Jon Sjölander.

Socialnämnden kan inte garantera hemtjänst till alla som vistas här tillfälligt

Socialnämnden i Västervik gör bedömningen att under Coronavirusets mest aktiva fas, att det inte kommer finnas tillräckligt med omsorgspersonal för att ge hemtjänst till personer som tillfälligt besöker kommunen.

- Vi gör helt fel och går emot lagen, men vi ser inte att vi kan erbjuda hemtjänst till alla som kommer hit tillfälligt, säger Ingela Svensson (C) ordförande i socialnämnden.

  

Annons:

Anledningen till beslutet är att nämnden tror att kommunens personal har nog med att sköta kommunens egna invånare.

- När vi får hit smittan kommer våra medarbetare också att bli sjuka samt att de personer som har hemtjänst också blir sjuka. Det kräver mer och längre omvårdnad av varje person, säger socialchef Jörgen Olsson.

Varje år kommer det ett stort antal personer från andra kommuner som är beviljade hemtjänst i sin hemma kommun. Det beslutet tar de med sig till Västerviks kommun när de vistas här en tid, det gäller framförallt under sommaren. En ort i kommunen där fler personer från andra kommuner vistas på sommaren är Loftahammar.

- Vanliga år finns det möjlighet att klara tillströmningen av äldre besökare och erbjuda dem hemtjänst i vår kommun, men detta år är inget vanligt år. Vi tror att vår egen personal blir så ansträngda att vi inte hinner med att sköta om andra än de som är beviljade hemtjänst i vår egen kommun, säger Jörgen Olsson.

Bryter mot lagen

Genom att fatta ett sådant beslut bryter socialnämnden mot lagen och det vet de om.

- Vi gör helt fel och går emot vad lagen säger, att personer som har fått beviljad hemtjänst ska kunna ta med sig den till den om de vistas i en annan kommun, säger Ingela Svensson.

Hon hoppas att SKR (Sveriges Kommuner och Regioner) trycker på regeringen för att få till en tillfällig lagändring.

- Det är en utmärkt lag, men vi ser att vår personal kommer att bli väldigt ansträngd vilket gör att vi inte kommer att klara den situationen. Vi måste se till att klara av att ta hand om våra egna medborgare, säger Ingela Svensson.

Jon Sjölander (M) menar att man ska se det som att kommunen understöder Folkhälsomyndighetens rekommendationer att inte resa hemifrån.

- Detta är ett signalvärde till andra kommuner och deras medborgare att undvika onödiga resor, säger han.

Lagen kräver att det är de kommunala hemtjänsterna som ska ta hand om personer som reser tillfälligt till en annan ort. Privata hemtjänstföretag har möjlighet att säga nej till att utföra det arbetet.

 

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt