Annons:

Akko Karlsson (MP) kluven till förslag om vindkraft

Akko Karlsson (MP) är kluven till förslaget om att ta bort det kommunala vetot när det gäller utbuggnaden av vindkraft.

Akko Karlsson (MP) kluven till förslag om vindkraft

Regeringen vill snabbutreda om det går att ta bort den kommunala vetorätten, när det gäller utbyggnaden av vindkraft i landet. Akko Karlsson (MP) ledamot i kommunfullmäktige i Västervik har delade uppfattningar om det förslaget.

Annons:

Knappt 500 vindkraftverk har hittills stoppats av den kommunala vetorätten i Sverige.

Per Bolund (MP), finansmarknadsminister menar att dagens system hämmar vindkraftsutbyggnaden genom att skapa osäkerhet för de som vill investera i vindkraft.

Samtidigt har vindkraftsutbyggnaden ökat enormt de senaste tio åren. År 2019 fanns det cirka 4 200 vindkraftverk i Sverige. För tio år sedan var den siffran runt en tiondel.

Valet av plats där vindkraften placeras är viktig för att minska påverkan på människor och natur, bland annat fågellivet.

Akko kluven om förslaget

Akko Karlsson är kluven till förslaget, då hon i grunden är för självbestämmande principen för kommuner.

- Som nation har vi gått in i Agenda 2030. Vilket gör att vi ska öka takten på förnyelsebar energiproduktion. Mot det ser vi att utbyggnadstakten hämmas i vårt land på grund av den kommunala vetorätten, säger hon.

Akko säger att utbyggnaden av vindkraft ger både jobb och fler näringsetableringar utöver att det produceras förnyelsebar energi.

I Västerviks kommun finns planer på att bygga flera stora vindkraftsparker söder om Hjorted. Enligt Akko berörs inte Västerviks kommun av det förslag som lagts fram av finsansmarknadsminister Per Bolund.

- Jag kan konstatera att vi har en laga kraft tagen vindkraftsplan, detta berör inte oss, då vi redan har tagit ställning, säger Akko Karlsson.

Akko poängterar ändå att hon är kluven i frågan, då självbestämmande principen är viktig.

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt