Annons:

DVV fortsätter granska anställningsvillkoren inom SDR

Så resonerar facket och SDR om Vincents film

DVV fortsätter granska anställningsvillkoren inom SDR

I går skrev DVV om Vincent Verheyen som började arbeta med att dela ut reklam för SDR (Svensk Direktreklam). Han berättade om hur arbetsvillkoren var och att han fick ut cirka 35 kronor i timmen för det jobb han utförde. Nu har DVV talat med fackföreningen Transportarbetarförbundet och SDR:s jurist som är ansvarig för hur avtalet är utformat och parterna har inte en helt samstämmig bild att ge.

Annons:

Vincent gjorde en film om den arbetssituation som han upplevde att han hade när han delade ut reklam åt företaget SDR. Filmen publicerade han på sociala medier och den finns också i artikel som publicerades i gårdagens DVV. Där i ifrågasätter Vincent lönen och hur han vägrades säga upp sig utan var tvungen att jobba två extra veckor efter det han sagt upp sig, en beordrad uppsägningstid.

 Det är olika bilder som ges av fack och arbetsgivaren när det gäller anställningsavtal och vilken lön som ska betalas ut. Man är överens om att det finns ett kollektivavtal, men hur det ska användas i praktiken har de olika åsikter om.

Peter Johansson arbetar på Transportarbetarförbundets avdelning i Linköping.

- Det finns ett kollektivavtal mellan Transport och SDR. Det ger en anställd som gör en normalprestation 97,99 kronor i ersättning per timme, säger Peter Johansson.

Han menar att Vincent skulle ha nästan det tredubbla lönen om SDR följt det avtal som de skrivit under. Men här går åsikterna isär mellan fackföreningen och SDR.

 Torbjörn Andersson är jurist och arbetar för SDR. Han ser avtalet på ett annat sätt.

- Det låter som en missförstånd från Transports sida. Lönen som ska betalas ut från 18 år och uppåt är motsvarande 86 kronor i timmen för en normalprestation, från första anställningsveckan. Har man fullgjort 20 utdelningsveckor under ett halvår, blir man garanterad behovsanställd och då räknas lönen upp till motsvarande 97,99 kronor i timmen för en normalprestation.

 Behovsanställning

 SDR använder sig inte av visstidsanställningar för personer som delar ut reklam. Det kallas för behovsanställningar och de får prestationslön. Lönen kan liknas vid ett beting och är baserad på det arbete som SDR anser det tar löntagaren att dela ut reklamen i normalfall.

 - Är man ny tar det längre tid att plocka ihop buntar med reklam och dela ut dem. Då upplever man att det blir mindre lön per arbetad timme. Men när man blir mer erfaren så blir ersättningen per timme givetvis högre, säger Torbjörn Andersson.

 Transports Peter Johansson är av en annan åsikt.

 -  Man ska ha den timersättningen som står i avtalet från första dagen, givetvis ska man inte dra benen efter sig.

 För Transportarbetarförbundet är det inte en fråga som ligger högst upp på dagordningen. Anledningen är att det är få reklamutdelare som är anslutna till Transport.

 - Vi har 63 reklamutdelare i hela landet. Men nu kommer jag att kontakta SDR i Västervik för att få rätsida på problemet. Annars fortsätter man att agera på det här sättet och en ny arbetstagare blir drabbad.

 

Uppsägningstid eller inte

 Enligt Vincent kontaktade han SDR efter första utdelningstillfället och ville säga upp sig. Ersättningen var för dålig ansåg han. Då fick han information om att det är två veckors uppsägningstid. Det är ett påstående som Peter Johansson inte håller med om.

 - Det finns uppsägningstid på visstidsanställning inte då det gäller behovsanställning. Vill man sluta ska man kunna göra det med en gång.

 SDR:s jurist Torbjörn Andersson säger inte emot.

 - Behovsanställning innebär att man blir erbjuden att jobba när det finns reklam att dela ut. Man kan varje gång man blir tillfrågad tacka nej. Men vi vill gärna få två veckors notis om man vill sluta. Anledningen till att vi vill ha två veckors notis är att vi vill kunna ersätta den utdelaren med en annan. Det kan ta tid att hitta en ny och instruera den.

 Finns det någonting i avtalet som säger att en behovsanställd inte kan sluta med en gång?

 -  Vill man absolut sluta direkt så går det bra, men vi är tacksamma om vi får besked lite i förväg. I det här fallet verkar det som om Vincent trots allt var villig att fortsätta två veckor till.

Enligt Vincent har han uppfattat det som han blev beordrad?

- Vi ber om ursäkt för om det skett en missuppfattning där. Men han har ändå fått betalt för de tre veckor som han jobbade hos oss.

 

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt