Annons:

VÅLDTOG NYFÖRLÖST KVINNA – HOVRÄTTEN SKÄRPER STRAFFET

Mannen som våldtog en nyförlöst kvinna i Västerviks kommun får skärpt straff i hovrätten. Foto: MostPhotos

VÅLDTOG NYFÖRLÖST KVINNA – HOVRÄTTEN SKÄRPER STRAFFET

En man i 25-årsåldern dömdes i augusti förra året till fem års fängelse för tre våldtäkter, varav en i Västerviks kommun. Han våldtog då en nyförlöst kvinna i Västerviks kommun. Nu skärper hovrätten straffet för honom.

Annons:

Våldtäkten i Västerviks kommun skedde i september 2021 och var ytterst brutal. Kvinnan hade nämligen precis kommit hem från förlossningen efter att ha fött barn.

Mannen, som är i 25-årsåldern, slet av kvinnan hennes byxor och höll fast henne så att hon inte komma loss. Kvinnan försökte både säga nej och rent fysiskt slita sig loss. Innan det här hade hon också försökt att göra slut med mannen. 

Hon försökte förklara för honom att det gjorde mycket ont och att hon inte ville eftersom hon precis kommit hem från en förlossning. Kvinnan fick så pass ont att hon svimmade några minuter in i våldtäkten. 

"Det var värre än att föda barn", har hon berättat i förhör. Efter våldtäkten gick mannen ut och mekade med bilen. 

Påstår att de ville hämnas

Efter våldtäkten i Västerviks kommun hade kvinnan ont en längre tid. Hon har beskrivit hur det kändes som ett djupt sår och att den intensiva smärtan höll i sig i cirka en vecka. Efter våldtäkten hade hon svårt att sova på nätterna och det kom också att påverka hennes efterföljande relation.

Kvinnan anmälde inte händelsen direkt till polisen och det berodde på att hon trodde att hon skulle må ännu sämre om ingen trodde på henne. 

Ett tag efter våldtäkten kom hon i kontakt med en annan kvinna, som också blivit utsatt för mannen på en annan ort i länet. Mannen har hela tiden nekat till brott och menat att det är hans två ex-flickvänner som pratat ihop sig och vill hämnas honom för hans otrohet.

Skärper straffet

Tingsrätten ansåg att båda kvinnorna berättat detaljerat om händelserna. Mannens uppgifter ansågs däremot vara vaga och rätten hittade ingenting som talade för att kvinnorna skulle beljuga honom för att hämnas. 

Mannen dömdes för totalt tre fall av våldtäkt i augusti förra året. Tingsrätten bestämde påföljden till fem års fängelse.

Mannen var inte nöjd med domen och överklagade till Göta hovrätt. Hovrätten har tagit del av samma bevisning som tingsräten och anser att den tidigare instansen gjort helt rätt värdering och slår fast domen från tingsrätten vad gäller gärningarna. 

Däremot är man inte enig kring påföljden. Hovrätten skriver att man ser särskilt allvarligt på våldtäkten mot den nyförlösta kvinnan. 

"Hovrätten bedömer att straffvärdet för den gärningen ligger långt över dåvarande straffminimum och att det klart överstiger tre års fängelse", skriver man i domen.

Han döms därför till ytterligare ett år i fängelse och totalt ska han spendera sex år bakom lås och bom. Mannen ska vara häktad tills fängelsestraffet mot honom verkställs. Hovrätten var enig.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvastervik.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt