Annons:

TONÅRING DÖMS FÖR RÅN MOT NÄRSTÅENDE

En tonårskille döms nu för flera brott, däribland rån mot en närstående. Händelsen utspelade sig på en ort i kommunen. Påföljden blir ungdomsvård. 

Annons:

Det var i slutet av februari i år som tonårskillen tvingade en närstående att göra en överföring på 5 000 kronor till honom. Han gjorde det genom att uttala hot med innebörden att han skulle kunna döda den närstående om pengarna inte fördes över. 

Hotet förstärktes av att tonåringen visade att han var beredd att utöva slag med både knogjärn och bakkavel. Flera slag utdelades dessutom och målsägande orsakades svullnader, rodnader och smärta.

För den närstående både var och verkade hotet akut, menade åklagaren. 

Försökte hindra en anmälan

Efter detta försökte tonåringen hindra mannen att göra en polisanmälan. Han uttalade då på nytt hot om att han skulle döda sin närstående om denne polisanmälde att han utsats för ett rån. Hotet förstärktes av att tonåringen viftade med knogjärn och höll i en bakkavel. 

"Brottet bör bedömas som grovt eftersom gärningen dels har innefattat hot som påtagligt har förstärkts med hjälp av knogjärn och annat tillhygge, dels eftersom NN gjort anspelning på att besitta ett våldskapital och dels eftersom gärningen har varit av allvarligt slag", skrev åklagaren i stämningsansökan.

Några dagar senare hade tonåringen ett knogjärn på allmän plats i en annan del av Sverige. Enligt åklagaren var föremålet ägnat att användas som vapen vid brott mot liv eller hälsa. 

Erkänt rånet

Tonåringen döms nu av Kalmar tingsrätt och han har erkänt merparten av brotten, däribland rånet. Övergreppet i rättssak, som betecknades som grovt av åklagaren, anser han ska ingå i rånet. 

Han döms även för två fall av ringa narkotikabrott och brott mot knivlagen. Han döms också för övergrepp i rättssak, men det var sammantaget inte av sådant allvar att det ska rubriceras som grovt, enligt tingsrätten.

Hade tonåringen, som är under 18 år, varit vuxen motsvarade straffvärdet fängelse i 15 månader. Med beaktande av hans ungdom och att han tidigare är ostraffad blir påföljden nu ungdomsvård. Något tonåringen också samtyckt till.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvastervik.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt