Annons:

Efter rekordknarkandet – Polisen stoppar Emmabodafestivalen

Vid årets festival upprättades 460 anmälningar om narkotikabrott vid Emmabodafestivalen. Foto: Pixabay

Efter rekordknarkandet – Polisen stoppar Emmabodafestivalen

Emmabodafestivalen har arrangerats i 31 år. Nu är det slut på det roliga. Polisen har fått nog av narkotikaanvändningen på festivalen och beviljar inga fler tillstånd – så längs som festivalen inte förändrats i grunden.
– Så hög drogfrekvens på ett evenemang för ungdomar är helt oacceptabelt. Polisen ger inte fler tillstånd till festivalen så som den har utvecklats. För många ungdomar blir detta första kontakten med droger. Alla blir inte missbrukare, men några blir det, sade Patric Heimbrand, tillförordnad biträdande regionpolischef i polisregion syd, vid en pressträff som Barometern rapporterat från.

Annons:

Beskedet lär vara unikt i festival-Sveriges historia. Under de senaste åren har Polisen punktmarkerat festivalen och i år upprättades cirka 460 anmälningar om narkotikabrott. 

Nu har Polisen fått nog. 

– Samverkan mellan olika aktörer fungerade väldigt bra inför årets festival och åldersgränsen höjdes till 18 år, men ändå blev utfallet dystert, konstaterade Malena Grann, biträdande kommenderingschef under festivalen.

"Flera fall av förgiftning"

Polisområdeschefen Patrik Oldin är inte heller särskilt nöjd: 

– Det har brustit ifråga om arrangörens drogpolicy och belysning av området och det har varit ganska lätt för minderåriga att ta sig in på området, sade Oldin.

Enligt Grann sker mycket försäljningar på området: 

– Det finns ögonvittnesbeskrivningar av ungdomar som gått omkring med händerna fulla av piller som man har stoppat i sig av. Landstinget har rapporterat om flera fall av förgiftning och även av drogrelaterade psykoser, sade Malena Grann.

Blickar mot utlandet

Polisen öppnar för att bevilja tillstånd om festivalen förändras: 

– Alla aktörer har säkerligen velat att årets festival skulle bli lyckad, men polisen ger inte fler tillstånd om arrangemanget ska fortsätta som skett på senare år, men det kan kanske göras på annat sätt, sade Heimbrand.

Så här skriver arrangören på Facebook: 

"Kamrater, Sverige kommer nästa år inte ha en Emmabodafestival. Vi siktar på comeback i annat EU-land 2020.
Vi har under 31 år gjort Sveriges bästa fest. Nu är det inte längre möjligt att göra den i Sverige. p.s ute i europa lever fortfarande festivalkulturen, åk dit så syns vi 2020! d.s".

Festivalen har lockat cirka 10 000 besökare per år. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvastervik.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

LEDIGA JOBB

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt