Annons:

Föreläsning om Ellen Key och hennes vänskap med Heidenstam

På tisdag kväll besöker Ellen Wennersten, Åby Herrgård i Gamleby, för att berätta om en vänskap mellan två av Sveriges kulturelit i början av 1900 – talet. Ellen Key och Verner von Heidenstam.
- Det var en grundmurad vänskap men de två hade olika uppfattning om mycket.

Annons:

Ellen Key har kallats för Västerviks första världskändis. Hon växte upp på Sundsholms säteri i Tjust och är begravd på gamla kyrkogården i Västervik.

- Hon var engagerad i kvinnokampen och synen på barn, säger Ellen Wennersten.

I sitt föredrag berättar hon om Ellen Keys djupa tankar om skönhet.

- Skönhet till alla kallade Ellen Key det för. Hon menade att det som omger oss påverkar oss på djupet. Alla människor skulle ha tillgång till skönhet i sina liv även de som hade låg inkomst. Hon förordar enkelhet och funktionalism istället för pråligheter.

40 – årig vänskap

I 40 år var Ellen Key och Verner von Heidenstam nära vänner. Båda var betydande kulturpersoner vid sekelskiftets Sverige.

- Vänskapen upphörde 1926, när Ellen Key avled.

I föreläsningen kommer Ellen Wennersten att ge exempel på hur brevväxlingen mellan två kulturpersonligheter med olika åsikter kunde låta.

- Det finns en hel del att ta fram. Jag kommer att delge besökarna formuleringar som både är vassa och roliga.

Det var aldrig någon kärlekshistoria mellan de både.

- Det var en grundmurad vänskap, men de hade olika uppfattningar om mycket. Bland att om industrialismens framväxande och vad det skulle för med sig, säger Ellen Wennersten.

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt