Annons:

Niklas hedrar Tintin idag

Niklas Wrångberg ett Tintin fan.

Niklas hedrar Tintin idag

Den tionde januari 1929, kom det första albumet ut, Tintin i Sovjet. Sedan dess har flera äventyr om den alltid så ivriga journalisten gets ut. I dag fyller figuren 90 år och hedras av många människor som fastnat i den värld som Hergé skapade. En av dem är Niklas Wrångberg som samlar på album, prylar och upplevelser om Tintin och hans vänner.

Annons:

Vem har inte skrattat åt professor Kalkyl och Dupontarna eller förundrats över hur mycket whisky kapten Hadock kan dricka, men framförallt hur smart, snabb och oövervinnlig den taniga journalisten Tintin är och hur han klarar sig ur de mest knepiga lägen.

Den som skapade den världen med dessa figurer var belgaren Georges Remi, eller Hergé som var hans alias. När han avled fick inte serien fortsätta att tecknas av någon annan. Men Tintins äventyr lever vidare generation för generation.

Författaren Niklas Wrångber från Västervik, är en av alla de som följt Tintins äventyr och som fascinerats av alla äventyr.

- Det är en serie som även vuxna kan erkänna att de läser. Tintin är ett mellanting mellan serier och litteratur.

Välgjord serie

En av anledningarna till att Tintins äventyr blev en så stor succé är att serien var välgjord, både att teckningarna var välgjord men också att storyn var genomarbetad.

- Det var sanslösa äventyr. Många som läst serien upptäckte världen innan de själva reste ut i världen.

Tintin hann inte bara med att resa till Sovjet utan var bland annat i Tibet, Kongo, Amerika, Kina och i Sydamerikas djungler. Det var där som den sista äventyret utspelade sig i, Tintin hos gerillan.

- Det stämmer till viss del. Men det gjordes en spelfim ”Hajsjön” om Tintin som senare gavs ut i ett album.

Vad är det som gör att Tintin har blivit så populär?

- Han passar alltid in i de händelser han ställs inför. Som läsare vet man väldigt lite om honom. Man vet inte hur gammal han är, man vet ingenting om hans familj eller hans historia.  

Så är ett Tintin fan

Niklas Wrångberg är ett stort Tintin fan. Han har alla album, han har mängder med prylar av figurerna som återfinns i seriealbumen.

- Min dröm är att resa till Bryssel och besöka Tintin – museet.

Vilket är ditt favoritalbum?

- Den svarta ön, den föll jag för när jag var liten och det sitter fortfarande i.

För några år sedan hade Niklas en utställning om Tintin på Västerviks stadsbibliotek. Men det var ett motiv som han inte visade då.

- Jag har Tintin tatuerad på ryggen, säger Niklas Wrångberg.

 

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt