Annons:

Ugglor ringmärktes vid Uknö

En av hornugglorna som ringmärktes i fredagskväll

Ugglor ringmärktes vid Uknö

I fredags kväll fångades och ringmärktes ugglor vid Uknöområdet, Lofta, av Tjust Fågelklubb. Många deltagare fick se hornuggla på nära håll, som fastnat i näten.

Annons:

I fredags kväll arrangerade Tjust Fågelklubb en "uggleafton" i Uknöområdet. Drygt tjugo deltagare fick uppleva en underbar oktoberkväll med klart väder och fullständigt vindstilla. Detta är perfekta förhållanden för att fånga ugglor för ringmärkning.

Deltagarna samlades kring en öppen eld för korvgrillning, fika och social samvaro. Kent Gullquist och Larsgunnar Nilsson hade satt upp fångstnät på tre olika platser på avstånd från samlingsplatsen och deltagarna fick i små grupper komma med vid kontrollerna av näten.

Kylan trängde sig på 

Förväntningarna var högt ställda. Skulle någon uggla fastna i näten? Redan vid första kontrollen hade en fågel fastnat i ett av näten. Men inte en uggla utan en dvärgbeckasin! De flesta av deltagarna hade aldrig någonsin tidigare sett en dvärgbeckasin, och få hade sett den så nära som nu i ringmärkarens händer. Tiden gick.
Korvgrillningen var avklarad och kylan började tränga på. Skulle det bli någon uggla? Och, faktiskt, klockan åtta satt en hornuggla i nätet och alla kunde på nära håll se dagens huvudattraktion. Nu åkte några hem, lite frusna men upprymda av att få se en fantastiskt vacker uggla på nära håll. Kanske borde de avvaktat med att åka hem.
För ytterligare tre hornugglor fångades och ringmärktes, den senaste strax efter klockan nio. Då hade temperaturen krupit ned mot nollan, men alla var så upprymda att det inte märktes.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt