Annons:

ALERIS OMSORG SÄLJS – PÅVERKAR 6 000 ANSTÄLLDA

Stenbäcken i Vimmerby berörs av försäljningen av Aleris Omsorg. Foto: Simon Henriksson

ALERIS OMSORG SÄLJS – PÅVERKAR 6 000 ANSTÄLLDA

Aleris Omsorg säljer alla sina verksamheter i Sverige, Danmark och Norge. Totalt har bolaget 6 000 anställda i de tre länderna och flera verksamheter i regionen.

Annons:

Aleris lämnade beskedet i ett pressmeddelande i morse. Avyttringen berör totalt 305 verksamheter och 6 000 anställda. 

– Aleris blir nu ett renodlat sjukvårdsföretag. Detta ger förutsättningar för fortsatt specialisering och decentralisering i våra skandinaviska sjukvårdsverksamheter. Specialisering driver kvalitet och produktivitet och renodlingen skapar möjligheter för ytterligare satsningar inom områden där vi ser en ökad efterfrågan på sjukvårdstjänster, säger Alexander Wennergren Helm, koncernchef Aleris, i ett pressmeddelande. 

"Får förutsättningar"

Wennergren Helm ser försäljningen som ett logiskt steg: 

– Aleris Omsorgs- och sjukvårdsverksamheter verkar sedan 1,5 år tillbaka som två fristående segment. Effekten av denna delning har varit tydligt positiv. Det är därmed logiskt att låta omsorgsverksamheten fortsätta denna utveckling hos Ambea, som är helt fokuserat på omsorgstjänster. Försäljningen innebär att Aleris Omsorg får förutsättningar att ytterligare accelerera sitt arbete med kvalitet och fortsatt tillväxt. Försäljningen innebär också att vi beräknar att minska vår nettoskuld med cirka 2,65 miljarder kronor, säger Alexander Wennergren Helm.

Verksamheten inom Aleris Omsorg har vuxit från 2,9 miljarder 2013 till 4,9 miljarder 2017. Transaktionen förutsätter godkännande från konkurrensmyndigheter i Norge, Danmark och Sverige och förväntas slutföras senast Q2 2019.

"Förvärvet ökar vår förmåga"

Köpeskillingen ligger på 2,6 miljarder kronor: 

– Förvärvet ökar vår förmåga till organisk tillväxt i egen regi. Vi får en bredare tillväxtplattform med ledande position i tre länder och en stärkt pipeline med nya bäddar. Dessutom skapar vi betydande möjligheter till synergier, samordning av inköp samt erfarenhetsutbyte kring verksamhets- och kvalitetsutveckling. Därmed lägger vi grunden för högre kvalitet och därmed också högre lönsamhet i våra verksamheter, säger Fredrik Gren, vd och koncernchef i Ambea. 

Aleris har tre verksamheter i Vimmerby; Strandhagen, Stenbäcken och Målet, som även finns i Hultsfred. I Västervik finns Aleris Ekekullen. 

I Vimmerby har det förts en stor debatt om en nybyggnation i Nybble. Hur den påverkas av försäljningen är oklart. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvastervik.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt