Annons:

  • Nu har Västerviks nya utbildning invigts – företagen slåss om eleverna

    Kommunalråd Harald Hjalmarsson (M) är nöjd med att kunna inviga Finsnickeriutbildningen som en del av Teknikcollege. Teknikcollege är en samverkansform mellan kommuner och företag för att säkra kompetensförsörjningen för industrin. Foto: Martina Gradian.

  • Nu har Västerviks nya utbildning invigts – företagen slåss om eleverna

    Hannes Oskarsson är en av eleverna som just nu går hantverksprogrammet med inriktning finsnickeri. Foto: Martina Gradian.

  • Nu har Västerviks nya utbildning invigts – företagen slåss om eleverna

    Marcus Fridlund (S) berättar att arbetet med att göra finsnickeriutbildningen till en del av Teknikcollege trappades upp under pandemin. Foto: Martina Gradian.

  • Nu har Västerviks nya utbildning invigts – företagen slåss om eleverna

    Det har funnits en finsnickeriutbildning i Västervik sedan 1880. Foto: Martina Gradian.

Nu har Västerviks nya utbildning invigts – företagen slåss om eleverna

I Västervik har det funnits en finsnickeriutbildning sedan 1880. Under torsdagskvällen invigdes dock utbildningen på nytt – nu som en del i Teknikcollege, som välkomnar elever från hela landet.

Annons:

Nästa år går finsnickeriutbildningen från att vara en inriktning på Hantverksprogrammet, till att bli ett eget program med rekrytering över hela landet, som en del av Teknikcollege.

– Skillnaden är att man måste ansöka för att få anordna en sådan utbildning – det måste finnas ett behov av den, förklarar programmets rektor Per Åke Carlsson.

Varje år tar programmet in runt 10 elever. Ungefär lika många går även på den nya vuxenutbildningen. När gymnasieelever gått klart sitt tredje år kan de även välja att gå ett fjärde år – och få utbildning och lön på ett företag samtidigt som de studerar.

Eleverna är eftertraktade

Jan Henrik Stibe är ekonomichef på Windy, men också ordförande i den styrgrupp som bildats i och med intåget i Teknikcollege.

– Båtbyggare är närbesläktat med finsnickeri. När vi anställer finsnickare kan vi efter ett lärlingsprogram på 12 månader lära dem det de behöver för att kalla sig båtbyggare. Vi har anställt 15 personer på lärlingsprogram de senaste åren, berättar han. 

Windy är bara ett av ett 30-tal företag som är involverade i Teknikcollege. 

Eleverna på hantverksprogrammet får göra studiebesök på företagen, och konkurrensen om eleverna är hård, berättar Jan Henrik Stibe. 

– Det är supersvårt att hitta kompetens. Vi har anställt ytterligare 25 personer de senaste åren, företrädesvis från andra länder, och det är ju bra att vi kunnat skapa tillväxt – men för långsiktigheten i båtproduktionen i Västervik behöver det finnas en utbildning. Från styrgruppen ger vi också input till utbildningen så att elever och deras föräldrar kan känna sig trygga i att det man lär sig på utbildningen leder till någon nytta, fortsätter han.

Eleven: Man lär sig något nytt varje dag

På invigningen finns flera nuvarande och tidigare elever. En av de elever som nu går första året på gymnasiet är Hannes Oskarsson. Han visar ett sidobord han gjort.

– För att vara någon som inte gjort något alls på träslöjden i högstadiet är jag jäkligt stolt! Berättar han.

Han valde främst hantverksprogrammet eftersom det inte krävde så höga betyg. Nu är han nöjd med sitt val.

– Man lär sig verkligen något nytt varje dag.

Henrik Smedmark, från Industrirådet och arbetsgivarorganisationen Trä- och möbelföretagen, berättar att det var tio år sedan de första samtalen om Teknikcollege för hantverksutbildningen i Västervik.

– Det känns som ett maratonlopp som gått i mål. Nu börjar erat maratonlopp – nu ska ni få till en bra utbildning och vuxenutbildning, säger han och riktar sig mot de representanter för skola, företag och kommunen som samlats på invigningen.

Politikern får beröm

Smedmark riktar ett särskilt tack till Marcus Fridlund (S), oppositionsråd i Västervik, som tidigare var ordförande i barn- och utbildningsnämnden. Frilund förklarar senare att det under pandemin blev tydligt att Västervik stod inför ett vägval. Industrierna skrek efter arbetskraft men för få elever sökte de utbildningarna. Han berättar om ett möte med alla inblandade där utgången kunde blivit en känsla av att "det är kört".

– Men det blev känslan av att "Nu kör vi!". 

Kommunalråd Harald Hjalmarsson (M) klippte ceremoniellt ett blågult band och förklarade finsnickeriutbildningen invigd.

Hur viktig är den här utbildningen för Västervik?

– Hade vi inte haft finsnickeriutbildningen hade färre företag vågat satsa.

Han tycker att lärlingsmodellen borde införas på fler områden – exempelvis hotell- och restaurangprogrammet, eftersom besöksnäringen är en av Västerviks viktigaste. Annars kan steget från gymnasium till arbetsliv vara ganska stort. Förhoppningen nu när utbildningen kan ta emot elever från hela Sverige är också att elever som erbjuds en bra utbildning med bra praktikplatser väljer att stanna i Västervik.

– Under de senaste 20 åren har den största frågan för oss varit våra kommunikationer. Nu är det kompetensförsörjningsfrågan. Inom besöksnäringen satsar väldigt många företag just nu – och kompetensförsörjningen är en utmaning. Den här utbildningen är strategiskt viktig.

Annons:

Martina Gradian

martina.gradian@dagensvastervik.se

0767817450

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt