Annons:

Kommunen lägger över en miljon på fest i stan – hintar om fler projekt i ruinen

Kommunen lägger en halv miljon på Visfestivalveckan, och ytterligare nästan 700 000 på att få till läktarna i slottsruinen. Foto: Arkiv/Stefan Härnström

Kommunen lägger över en miljon på fest i stan – hintar om fler projekt i ruinen

Annons:

Totalt ska kommunen lägga 1,2 miljoner på att vara medarrangör till olika projekt i slottsruinen, däribland Visfestivalen. Men politikerna hintar om att Visfestivalen inte är det enda evenemanget som kommer ta plats i slottsruinen i år.

– Nej, det berättar vi inte utan överlåter det till arrangörerna, säger Ulf Nilsson (L), vice ordförande i kommunstyrelsen.

Under måndagen godkände kommunstyrelsen två olika ärenden med koppling till slottsruinen.

Fler små spelningar i stan under Visfestivalen

Det ena ärendet handlar om att bidra med 550 000 kronor till Visfestivalveckan.

Av dessa används 300 000 kronor för åtgärder som soptömning, toaletter, att dra fram el till scenerna, avspärrningar, och liknande.

Västervik Framåt får 250 000 kronor för att anordna Talent Coach – miniarenor med spelningar under veckan – samt att samordna veckan, exempelvis stånden på torgen.

– Det är kul att få med Talent Coach i det här, så att lokala förmågor kan sjunga för oss. Det kommer finnas scener runt om i stan, säger Nilsson, och fortsätter:

– Det ska vara en fest på stan för alla. Vi märkte att under covid – när visfestivalen endast var i ruinen – så var det tråkigare för alla.

Hintar om fler evenemang i slottsruinen i år

Det andra ärendet handlar om slottsruinen. Här går kommunen in med 670 000 kronor för att se till att läktarna kommer på plats.

– Det har även tillkommit en del utrustning och skydd, man ska kunna köra in med bilar och liknande, säger Ulf Nilsson (L).

Precis som föregående år kommer det saknas en läktare på västra sidan – men det finns en teknisk lösning med balkar som inte belastar själva ruinen, som gör att det kommer gå att bygga upp den västra läktaren framöver.

Samtidigt hintar beslutsunderlaget om att det inte enbart är visfestivalen som kommer dra nytta av läktarna.

– Det stämmer, det är inte bara till för Visfestivalen, säger Ulf Nilsson (L).

Vilka andra evenemang som kan ta plats i slottsruinen i år är dock oklart – det vill politikerna nämligen inte avslöja.

Vad får kommunen ut av de här drygt 1,2 miljoner kronorna man satsar på Visfestivalen och slottsruinen?

– Man brukar säga att en besökare som stannar en natt i kommunen genererar 3500 kronor. Det har ett värde för hela kommunen, både restauranger och hotell men också som en intäkt för kommunen, och det är något kommunen satsar på för att vara till glädje för invånare och näringsidkare, säger Nilsson.

 

Annons:

Martina Gradian

martina.gradian@dagensvastervik.se

0767817450

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt