Annons:

Ungdomar får inte gehör för gratis frukost - för dyrt

Gratis frukost på grundskolor och gymnasiet i Västervik avlogs, till Daniel Gynnerfelts (V) missnöje. Bilden är ett montage. Foto: Martina Gradian / Mostphotos.

Ungdomar får inte gehör för gratis frukost - för dyrt

På ungdomsfullmäktige yrkade ungdomarna på gratis frukost för grundskole- och gymnasieelever. De fick dock inte gehör för sin sak, trots att vissa politiker ville prova idéen i mindre skala.

Annons:

Tre elever har lämnat in en motion om att erbjuda alla elever på Västerviks grundskolor och på gymnasiet gratis frukost. De motiverar sin motion med att alla kanske inte hinner, eller har råd med, att äta frukost hemma.

Eleverna tycker att man borde kunna komma överens med bagerier och caféer i kommunen och hitta en lösning som både minskar matsvinn och ger eleverna energi att klara skoldagen.

"Lägger hellre pengarna på skolans uppdrag"

Vänsterpartiet har tidigare lämnat in en motion i samma fråga, och där blev beskedet i november 2023 att gratis frukost helt enkelt är för dyrt. Även ungdomarnas motion får samma svar:

– Om det finns extra pengar till skolan tycker jag att de ska läggas på skolans uppdrag, vilket är undervisning. Antingen lägger vi pengarna på gratis frukost – eller på fler lärare, menade barn- och utbildningsnämndens ordförande Andreas Billtorp (M) under måndagens ungdomsfullmäktige.

Han tillade också att det finns andra instanser man kan vända sig till om man inte har råd med frukost – som socialtjänsten och försörjningsstöd.

Billtorp fick mothugg av både Socialisterna Välfärdspartiet och Daniel Gynnerfelt från Vänsterpartiet. Även Centerpartiets Anette Torstensson sällade sig till de som ville prova att erbjuda gratis frukost.

– I november var problemet att det är så himla dyrt – men det känner jag inte igen när jag pratat med partikollegor i andra kommuner, menade Daniel Gynnerfelt, och fortsatte: 

–  Det handlar ju inte om att duka upp en hotellfrukost, sa han, och yrkade på att införa en prövoperiod där gratis frukost erbjuds till elever på ett mindre antal skolor i kommunen, för att få bättre koll på vad det kostar och hur det fungerar.

– Empiri är bra, sa han.

Anklagades för oseriöst yttrande

Debatten hettade också till när Andreas Billtorp (M) försökte förklara att kostnaden borde gå till skolan. Han räknade ut att en frukost för 20 kronor, fem dagar i veckan, till gymnasiets tusen elever, skulle kosta 3 miljoner kronor per år.

Daniel Gynnerfelt (V) sa att det var ett oseriöst yttrande och undrade om Billtorp hittat siffrorna i bakfickan, varpå han fick en tillsägelse att tänka på tonen.

Motionen avslogs, och någon prövoperiod för gratisfrukostar blir det inte heller.

Socialdemokraternas Klara Björkum menade att hennes anledning att avslå motionen var att motionen var för generell:

– Motionärerna vill att frukost ska bli gratis för alla, men i vårt budgetförslag föreslår vi en halv miljon kronor till att det ska testas på vissa skolor.

Annons:

Martina Gradian

martina.gradian@dagensvastervik.se

0767817450

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt