Annons:

Här är årets stipendiater som ska hyllas på nationaldagen

Nu är det bestämt vilka som får stipendierna: Årets kulturstipendium, årets ideella samhällsutvecklare, och föreningsledarstipendiet. Foto: MostPhotos

Här är årets stipendiater som ska hyllas på nationaldagen

I år var det ovanligt många nominerade, men nu har kommunstyrelsen beslutat vilka tre som får stipendierna: Årets kulturstipendium, årets ideella samhällsutvecklare, och föreningsledarstipendiet.

Annons:

– Möjligtvis beror mängden på att det har blivit mer etablerat, eller så är det så att vi har väldigt många duktiga utövare i kommunen, säger kommunalråd Harald Hjalmarsson (M), om den stora mängden nominerade i år. En enhällig kommunstyrelse kunde dock välja ut tre stycken stipendiater, som får 12 000 kronor vardera och kommer uppmärksammas under nationaldagsfirandet.

Föreningsledarstipendiet går till Alf Thellman.

Motivering:

”Alf Thellman är en person som ser till att landsbygden hålls levande på många plan. Genom flera decennier har han värnat om bygdens barn och ungdomar. Allt från att anordna disco till att lära de minsta barnen tillverka snören och så mycket mer inom scouting. Alf har även varit aktiv och behjälplig i andra föreningar och inte minst varit ansvarig för poolen i Blackstad avseende skötsel och drift under sommarperioden. Så många barn som lärt sig simma där genom åren via Blackstad IF, så värdefullt för såväl skola som för de boende på bygden.”

Årets ideella samhällsutvecklare går till Händelöps damer.

Motivering:

”Händelöps damer utses till årets ideella samhällsutvecklare 2024 för sitt arbete under 25 års tid med evenemanget Skärgårdens dag. Det är ett evenemang återkommande vecka 28 med tusentals besökare som av många kommuninvånare och besökare betraktas som en av sommarens höjdpunkter. Evenemangets har anordnats i ideell regi och överskott har ofta använts för att investera i bygden, exempelvis i lekplats, badplats, fotbollsplan, bygården med mera. Skärgårdens dag är ett gott exempel på hur skärgårdskulturen tillgängliggörs för allmänheten. Händelöps damer har stärkt bygdens gemenskap och satt Händelöp på kartan både lokalt och regionalt.”

Årets kulturstipendium går till Psykiatriska Museets Stödförening.

Motivering:

”Med öppettider varje torsdag året runt, och extraöppet under de mest intensiva sommarveckorna, finns flera inspirerande museivärdar på plats på Psykiatriska museet i Västervik för att dela med sig av kunskap, erfarenheter och sanna historier. Inte bara om sjukhusområdet utan även om den svenska psykiatrivården i stort, vilken kan anses vara lika aktuellt idag som förr i tiden. Innanför dörrarna möts besökarna av stark gemenskap föreningsmedlemmarna emellan, och det går sannerligen att inspireras av det brinnande intresse som de alla besitter. Trots att byggnaden, berättelserna och medlemmarna själva har några år på nacken så är de ständigt öppna för utveckling och de tröttnar inte på att sprida ordet, vare sig i podd- eller bokformat. Psykiatriska museets stödförenings arbete är en förutsättning för vidareutveckling av museets verksamhet och för att berättelserna ska leva vidare.”

Annons:

Martina Gradian

martina.gradian@dagensvastervik.se

0767817450

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt