Annons:

Statsvetaren:

Tomas Kronståhl ser ut att komma in i riksdagen och därav inte längre vara kommunalråd i Västerviks kommun.

Statsvetaren: "C har inte tappat på samarbetet med S"

Vilken majoritet som ska styra i Västerviks kommun är inte tydligt än. Statsvetaren Erik Wångmar tror att den nuvarande konstellationen fortsätter.
– Jag tror att de fortsätter i minoritet, säger han.

Annons:

Det blev ett oerhört jämnt valresultat i kommunvalet i Västerviks kommun. De borgerliga har 22 mandat och de rödgröna 23. 

– Det var ganska små förändringar i Västervik. Jag måste säga att Moderaterna efter omständigheterna gör ett ganska bra val i Västervik. Räknar man in Socialisterna-Välfärdspartiet har de rödgröna 26 mandat, vilket gör att de borgerliga hamnar efter de rödgröna i mandat, men jag skulle kunna tänka mig att den nuvarande koalitionen fortsätter i minoritet eller utökas med exempelvis Vänsterpartiet, säger Erik Wångmar, statsvetare vid Linnéuniversitet. 

Vad säger du om de övriga partierna?

– Det är små förändringar för Westervikspartiet, Miljöpartiet följer rikstrenden och Socialdemokraterna gör inget särskilt bra val. Turbulensen med Harald Hjalmarsson gör inte att Moderaterna tappar särskilt mycket. Däremot såg vi ju att Moderaterna straffades för samarbetet med Socialdemokraterna i förra valet. Skulle jag vara partistrateg skulle jag avråda dem från att samarbeta, om det inte är fler borgerliga partier med. 

"Högst troligt"

Tomas Kronståhl (S) ser ut att komma in i riksdagen och därmed blir det ett nytt kommunalråd. 

– Socialdemokraterna byter kommunalråd och att de behåller kommunalrådsrollen ser jag som högst troligt. Jag tycker att Kronståhl gett ett ganska tafatt intryck om Slottsholmen. Då uppfattas nog Hjalmarsson som mer dynamisk och karismatisk. Det syns också att Centerpartiet inte har tappat på samarbetet med Socialdemokraterna.

Erik Wångmar tror inte att det är helt slut på S och M-samarbeten i länet. 

– Men jag ser inget självklart sådant efter valet.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvastervik.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt