Annons:

  • Dramatik i Kommunfullmäktige när Socialisterna slog sig ihop med SD och M

    Harald Hjalmarsson (M)

  • Dramatik i Kommunfullmäktige när Socialisterna slog sig ihop med SD och M

    Tomas Kronståhl (S) lämnar sin röst i omröstningen till KF:s ordförande

Dramatik i Kommunfullmäktige när Socialisterna slog sig ihop med SD och M

Den minoritet bestående av Socialdemokrater, Centerpartiet och Miljöpartiet, trodde att Gunnar Jansson (S) skulle väljas till ordförande i kommunfullmäktige (KF) även om det saknades en röst. Men när Socialisterna Välfärdspartiet för en gångs skull inte såg rött utan valde att gå i allians med både Moderater och Sverigedemokrater, fick det minoritetledda styret sitt första nederlag.

Annons:

Allt såg ut att gå den nya minoritetsstyrets väg när man nominerade Gunnar Jansson, som ordförande i KF. Harald Hjalmarsson (M) nominerade överraskande Sverker Thorén (L) som ordförande i KF. DVV har tidigare skrivit om hur besviken han och Moderaterna var på att Centerpartiet valde den vänstra sidan och fortsätta styra kommunen tillsammans med S och MP.

Därför slog det ner som en bomb bland ledamöterna i Kommunfullmäktige när Johannes Regell klev upp i talarstolen och berättade att Socialistiska Välfärdspartiet, det mest vänsterorienterade partiet i KF, valde att gå höger ut och stödja den övriga borgerliga alliansen tillsammans med Sverigedemokraterna och WesterwiksPartiet.

- Vi har tittat på personen och inte på politiken. Vi föredrar en anständig Liberal politiker, istället för den som Socialdemokraterna nominerat, säger Johannes Regell (SVP).

Nytt för många ledamöter

Att nominera Sverker Thorén kom som en överraskning för S, C och MP:s ledamöter. Anna Bodjo (MP) såg närmast chockad ut i talarstolen när hon ville få svar om det fanns en ny konstellation i KF. Svaret fick hon, om än kryptiskt av Daniel Johansson (SD).

- Det är den största partikonstellationen som gäller.

Conny Tyrberg (C) ansåg att alla ledamöter måste tänka efter och tänka på vad som är det bästa för Västervik.

- Jag föreslår att vi tar en fikapaus och tänker efter noggrant innan vi går till val.

Votering om fikapaus

Valet till ny ordförande i KF kommer att gå till historien, då oenigheten var så pass tydlig bland ledamöterna att man var tvungen att hålla votering om det skulle vara fikapaus före eller efter valet av ordförande.

- Det har nog aldrig hänt tidigare att man begärt votering om en fikapaus, sa Conny Tyrberg.

När valet väl var gjort fick Sverker Thorén (L)29 röster, Gunnar Jansson (S) 25 röster, två röster var blanka och en ogiltig.

Harald och Dan

Harald Hjalmarsson sa att i de bästa av världar skulle alla tio partierna diskutera igenom frågan om vem som skulle bli ordförande i KF innan mötet.

- Nu valde Socialdemokraterna att gå en annan väg, då gjorde vi det också. Jag anser att den som ska leda KF ska vara kompetent och ha auktoritet, därför nominerade vi Sverker Thorén.

Var det lättare att få gehör hos Socialisterna att nominera Sverker Thorén än om ni nominerat en Moderat?

- Vi vill ha en ordförande som övervägande av ledamöterna kan ha förtroende för. Vi måste vara öppna för att skapa breda lösningar i kommunen.

Kommer ni att kräva att få kommunalrådsplatsen, nu när det är en person från Alliansen som blir ordförande i KF?

-  Nej, för oss är det bara en symbolfråga.

 Dan Nilsson (S) var besviken efter valutgången. Han kallade det till och med för galenskap.

- Känslan har funnits där. Jag undrar hur en sådan som Sverker Thorén tänker när han låter sig väljas med stöd av SD. Jag förstår heller inte Socialisternas resonemang att stötta Moderaterna och sätta de borgerliga i första rummet.

Det har funnits en regel som säger att den person som blir valt till ordförande i KF, det partiet ska också bli kommunalråd.

Vad innebär det här för dig, som är tilltänkt som kommunalråd?

- Det har inte alltid varit på det sättet. Men vi får väl se hur det går framöver.

Han säger att han var totalt oförberedd för att Sverker Thorén skulle nomineras av Moderaterna.

- Vi har samtalat med Moderaterna fram till nu och de har inte nämnt det för oss. Jag tycker att man borde ha sagt någonting innan sammanträdet.

Johannes Regell

Socialisterna Välfärdspartiet ville helst inte stödja någon av partierna.

- Både Socialdemokraterna och Liberalerna har varit med om att urholka välfärden. Men de senaste åren har Liberalerna handlat annorlunda åtminstone lokalt. Därför lägger vi vår röst på Sverker Thorén.

Vice ordförande

Gunnar Jansson nominerades som förste vice ordförande till KF, av Socialdemokraterna, men inte heller den posten fick han. Det blev Peter Johansson (M) som valdes. Till andra vice ordförande valdes Annette Torstensson (C).

 

 

 

 

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt