Annons:

Valberedningens arbete står still

Kommunfullmäktiges nya presidier får jobba hårt, Sverker Thorén (L) Peter Johansson (M) och Annette Torstensson (C), för att få svar från Valberedningen.

Valberedningens arbete står still

Vem tar vem i den sanslösa rockad som nu visas upp i Kommunfullmäktige? Vilka partier vill göra sig snygga i andras ögon och vinka lite med stjärtfjädrarna?
- Ska vi ha det så här, frågade sig en förundrar Harald Hjalmarsson (M), under fikapausen.

Annons:

Valberedningens arbete ligger nere. De som ska utse vilka ledamöter som ska sitta i de kommunala bolagen och de som ska ta styrelseplatser i de olika bolagen. Därefter ska man komma överens om vem som får ordförandeplatsen, vise ordförande platsen i de bolagen och nämnderna. Men in i elfte timmen ligger det arbetet nere, eftersom många partier vill profilera sig och vifta med vackraste fjädrarna för att göra sig något tillgängligare än vad man annars skulle ha varit. Anledningen till detta vårskådespel om hösten, är att det än så länge bara finns ett valtekniskt samarbetet redovisat, det är mellan Moderater, Liberaler, Kristdemokrater och WesterwiksPartiet. De andra sex partierna viftar på för att de i slutändan hoppas kunna klamra sig fast vid ett ben eller en arm och i slutändan våga titta upp och möte ett ansikte de skulle tänka sig dela bädd med i fyra år framöver, så att de överhuvudtaget får något inflytande, i värsta fall bara en ersättarplats i Västervik Resorts styrelse, men ändå något.

Sverker Thorén som är KF:s ordförande, kom med en ordentlig brasklapp innan han avslutade måndagens förhandlingar.

- Nu måste ni som inte lämnat in sin valtekniskt samarbete göra det inom kort. Annars kan inte valberedningen ta fram kandidater till nästa sammanträde i KF. Valberedningens förslag måste vara klart till den tionde september.

Blir Vänsterpartiet över?

Eftersom inte några koalitioner mellan de sex olika partierna inte finns idag, sätter det stopp för några som helst konstruktivt arbete för valberedningen. Alla bara räknar om vad det innebär för deras partier och vilket inflytande vi får om vi går i allians med dem och så vidare.

- Om vi får två block till då kan man räkna på vilka som kan få mest ordförande poster och arbetet kan starta, säger Harald Hjalmarsson.

DVV har talat med olika partiföreträdare och hemlighetsmakeriet är stort.

- Som det är nu händer ingenting, man bara springer omkring, säger en politiker.

Det har funnits rykten om att Vänsterpartiet ska ingå i ett valtekniskt samarbete med Socialdemokrater, Centerpartiet och Miljöpartiet. Andra rykten säger att Centerpartiet har satt ner foten och inte godkänner det.

Andra vill göra gällande att Sverigedemokrater och Socialisterna Välfärdspartiet för förhandlingar om att gemensamt bygga ett eget block.

 Tommy Ivarsson (SD) säger ingenting. Han bara ler.

Vad händer med Vänsterpartiet, blir de över och får finna sig i att stå utanför.

Kenneth Lind fick rätt

Just nu har Kenneth Lind och Vision Västervik fått precis som de vill. Alla frågor ska avgöras i kommunfullmäktige inte i kommunstyrelsen, för demokratins skull. Kommunstyrelsen har lagt ner både tid och kraft på att ta fram beslutsunderlag för att förslagen ska vara så väl bearbetade som möjligt och så blir utslaget tvärtom.

- Ska vi ha det så här?

 

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt