Annons:

Så vill majoriteten i Västervik utveckla kommunen

Marcus Fridlund (S), Dan Nilsson (S), Conny Tyrberg (C), Akko Karlsson (MP) och Anna Bodjo (MP)

Så vill majoriteten i Västervik utveckla kommunen

Det är fyra lika viktiga delar i majoritetens vilja att förbättra kommunen. Det handlar om livskvalitet varje dag, Hållbarhet, Näringsliv och tillväxt samt att bli Sveriges bästa arbetsgivare för Sveriges viktigaste jobb. Över dessa fyra delar svävar en ledstjärna som handlar om att ta ansvar för kommunens ekonomi och skapa förutsättningar och förnya arbetssättet för en bred politisk förankring.

Annons:

Man säger att Västervik ska vara en ”livskvalitetsfabrik”, för företag, invånare och besökare. För att nå dit är det många delmål som ska pusslas ihop och de är bland annat visionen om Bökensved som ses som högst prioriterad. Men även kulturen är viktig.

- Kulturfrågorna är viktiga och det finns nu en motion från Westerwikspartiet om att återinföra kultur- och fritidsnämnden, den är intressant och det ska vi titta på djupare, säger Dan Nilsson (S), kommunstyrelsens ordförande.

Inom ramen för livskvalitet ligger också förslag om särskilda undervisningsgrupper utifrån forskning och professionen. Frågor gällande äldreomsorgen, bostäder för både gammal och ung och landsbygdsfrågor.

- Vi tittar på hur vi kan utveckla de servicepunkter som finns i kommunen och fortsätta satsningar på förbättringspromenader, säger Conny Tyrberg (C).

Hållbarhet

Miljöarbetet ska tas till en ny nivå genom kontinuerlig uppföljning av mål samt givna uppdrag till bolag och nämnder vad gäller miljö – och klimatfrågor.

-  Idag följer vi upp ekonomin återkommande, det ska också gälla bolagens och nämndernas miljö – och klimatmål, säger Dan Nilsson.

Andelen fossilfria fordon ska öka samt ett minskat resande. Vattnet som serveras i kommunen ska vara Kranmärkt.

- Kommunen ska vara ledande när det gäller klimatanpassningen, säger Akko Karlsson (MP)

Hon tillägger också att Västerviks kommun kommer att kämpa för klimatet, trots att den nya nationella budgeten som antogs, minskade miljö -och klimatåtgärder med 2,1 miljard kronor.

Näringsliv och tillväxt

En dialog med näringslivet står högst upp under punkten Näringsliv och tillväxt.

- Vi kommer att instifta ett näringslivsråd. Vi vill träffa och informera varandra, politiken och näringslivet samt diskutera hur man kan utveckla Västerviks framtid, säger Conny Tyrberg.

Han pekar också på vikten att riksväg 35 måste bli bättre.

- Vi ska arbeta fram ett nytt underlag för att bättre kunna argumentera för att riksväg 35 byggs ut. Det är viktigt för hela länet och södra Östergötland, säger Conny Tyrberg.

Man pekar också på vikten att fortsätta utveckla Campus som ett utbildningsnav i norra länet. Vilket är viktigt för kompetensförsörjningen framåt.

Sveriges bästa arbetsgivare

Västerviks kommun står inför ett generationsskifte de kommande åren. Man är tvungen att se till att det finns personal som vill arbeta i framförallt skolan och äldrevården. För att det ska bli möjligt att rekrytera alla som behövs i de sektorerna måste kommunen vara en attraktiv arbetsgivare.

- Vi ska inrätta ett arbetsgivarutskott/beredning där exempelvis övergripande personal – och lönepolitiska frågor bör beredas. De ska även ta fram rekryterings – och kompetensbehovsstrategi för de kommande åren, säger Dan Nilsson.

För att nå alla dessa mål måste kommunens ekonomi vara i balans och det måste skapas förutsättningar för att förnya arbetssättet för en bred politisk förankring.

- Det är en ny politisksituation, vi vill kommunicera, ta initiativ till överläggningar med andra partier för att skapa en bred politiskförankring, samtidigt som vi inte äventyrar kommunens ekonomi, säger Dan Nilsson och Conny Tyrberg.

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt