Annons:

Politikern vill införa gratis gymträning för alla över 90 år

Fredrik Lindström (L)

Politikern vill införa gratis gymträning för alla över 90 år

Politikern Fredrik Lindström (L) vill införa gratis gymträning för alla över 90 år. Det förslaget har han lämnat in i en motion.
"Samhällsnyttan av detta är så pass stor att den bör lyftas än mer och stödjas av oss gemensamt", skriver Lindström i

Annons:

Frerik Lindström tar upp ett försök från Nacka kommun i sin motion och ser flera fördelar med styrketräning för samhällets äldsta: 

"Den sociala samvaron i gruppen tillsammans med den fysiska träningen gör att de äldre personernas vardag påverkas mycket positivt. I gruppträningen bryter man ensamheten, och mötet med människan står i centrum. Av de äldre som varit aktiva i träningen har nästintill samtliga kunnat bo kvar hemma med höjd livskvalitet under sina sista år", skriver han i motionen. 

Stor samhällsnytta

Lindström menar att kommunen i nuläget mest är inriktad på de äldre som bor på särskilda boenden: 

"På våra särskilda boenden för äldre har vi ett bra och hälsosamt fokus på fysisk aktivitet, men även de som bor kvar hemma bör få stöd och tillgång till fysisk träning av hög kvalitet. Idag finns det i kommunen flera privata initiativ som erbjuder senioranpassad träning, vilket är fantastiskt, men samhällsnyttan av detta är så pass stor att den bör lyftas än mer och stödjas av oss gemensamt. Därför tycker vi att kommunen ska erbjuda de allra mest årsrika medborgarna (förslagsvis 90+) fri styrketräning i grupp ledd av instruktör som är speciellt utbildad för detta."

"Visar ungdomarna"

Han tror också att 90-plussarna kan få igång yngre generationer:

"Dessutom är de så att om 90+ varje vecka går till gymmet visar de ungdomarna mellan 65 och 90 år att det aldrig är försent."

En annan positiv effekt kan vara sänkta kostnader: 

"Även ekonomiskt är det en positiv investering. För Nacka kommun som har ungefär tre gånger så många invånare och fyra träningsgrupper varje vecka kostar träningen för 90+ ungefär 300-400 kkr/år. En liten investering med tanke på att samhällets kostnader för fallolyckor bland äldre årligen är ca 14 miljarder (Folkhälsomyndigheten 2009) och en plats på ett särskilt boende kostar kommunen ca 600 kkr/år." 

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt