Annons:

Förvirring i KF när motion gick till återremiss

Allt var klart för att avslå moderaternas motion om ”Seniorernas Hus”. Alla partier som var representerade i kommunstyrelsen skulle rösta nej till motionen, även moderaterna. Men då äntrade Maud Ärlebrant (KD) talarstolen och debatten fick en helt ny vändning, som slutade i förvirring.

Annons:

Kommunstyrelsen hade berett ärendet om moderaternas Harald Hjalmarssons och Yvonne Nilssons motion om att införa ett ”Seniorernas hus” i Västervik.

Motionen handlade om att äldre skulle få en samlingsplats där de kunde ha olika former av aktiviteter. Socialförvaltningen hade frågat pensionärsorganisationerna om frågan, som sa nej. De ansåg istället att kostnaderna för att hyra lokaler skulle minska. Framförallt i Bryggaren. Kommunstyrelsen beslutade enhälligt att avslå motionen, men när kommunfullmäktige i måndags eftermiddag bara skulle klubba igenom ärendet klev Maud Ärlebrant (KD) upp i podiet och snart hade en viss förvirring spritt sig i lokalen.

- Jag vill tacka för en bra motion. Jag anser att man har tagit väl lättvindigt på motionen. Den är dåligt beredd. Den lyssnar inte på alla äldre utan bara på de äldre som är organiserade i pensionärsorganisationer och jag yrkar på återremiss.

Hon fick stöd av sin partikamrat Elias Becheri.

Dan Nilsson (S), kommunstyrelsens ordförande, berättade att alla partier i KS hade ställt sig bakom beslutet att avslå motionen, så även Harald Hjalmarsson (M).

-  Vi asåg att motionen skulle avslås och förslår att taxan för att hyra Bryggaren ska sänkas, så att pensionärsorganisationerna kan fortsätta att hyra lokaler där.

Harald Hjalmarsson (M) insåg att han fått medhåll och sa att motionen nu tagit en ny vändning. Något han från början inte tänkt på.

- Jag blev kontaktad av två pensionärsorganisationer som oroade sig för var man skulle kunna hålla till, när priserna höjts så mycket på Bryggaren.

Förvirring

Akko Karlsson (MP) ansåg inte att man kan klumpa ihop alla äldre i en och samma klump. Daniel Johansson (SD) höll med KD och Maud Ärlebrant undrade var de äldre som inte är organiserade i en pensionärsförening skulle ta vägen.

Ulf Jonsson (S) hade svaret.

- Det finns möjlighet för äldre att varje dag besöka fem olika dagverksamheter. Bland annat Rosavilla som fungerar väldigt bra. Där behöver man inte vara med i en pensionärsorganisation för att delta, där är alla välkomna. Jag tycker att det är konstigt att återremittera en fråga som redan finns.

Det var nu som förvirringen uppstod på allvar. Vad var det man ville egentligen? Ha en återremiss på något som redan finns, genomföra någon helt ny samlingslokal för äldre eller skulle man återremittera den ursprungliga motionen. Förvirringen spred sig upp till podiet och det kanske inte var Sverker Thoréns bästa dag som ordförande när han försökte bringa ordning i det som såg ut att vara en enkel fråga att säga nej till.

Tillslut fick Dan Nilsson bringa lite ordning i klassen.

-  Jag har inte några problem med att återremittera ärendet, men då måste vi vara medvetna om vad vi ska yrka återremiss på. Jag tycker också att ordföranden i KF ska vara lite mer tydlig.

Dan Nilsson menar att det är noggrant vad man vill ändra om man ska återremittera en fråga.

- Ordföranden för KF måste vara mer tydlig på hur det demokratiska systemet och organisationen fungerar i Västerviks kommun. Det går inte att göra om en motion som KS har berett och de partier som just nu debatterar redan yrkat avslag på. Det blir väldigt konstigt.

 

 

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt