Annons:

Så har Ica Maxi minskat sin energianvändning

Tobias Jonsson, hållbarhetsansvarig och Katarina Arvidsson Ica Handlare

Så har Ica Maxi minskat sin energianvändning

Ett antal Ica-handlare från sydost har gått ihop för att minska sin energianvändning, det berättade DVV om förra veckan. Idag har vi besökt Ica Maxi i Västervik för att ta reda på vad man har gjort och kommer att göra konkret för att minska sin energianvändning.

Annons:

Vi möter Tobias Jonsson, ansvarig för säkerhet, underhåll och hållbarhet och Ica-handlaren Katarina Arvidsson, på Ica Maxi i Västervik.

- Vi har gjort en hel del redan. Till exempel drivs våra kyldiskar med koldioxid, det drar mindre energi än tidigare. Värmen i våra byggnader återvinns från våra kylmaskiner. Vi tar tillvara den energin och låter inte den bara släppas ut, säger Katarina Arvidsson.

Tobias Jonsson har gått nattvandringar runt affären för att se att allt ser ut som det ska.
- Jag tittar efter att allt som ska vara släckt är det. Det handlar både utvändigt och invändigt. Spotlights inne i butiken ska inte vara tända när det är stängt och att våra maskiner inne i varuhuset inte går på högvarv under natten.

"Viktigt att kylan inte släpps ut"

Katarina säger att det handlar om vardagliga ting som att tänka sig för innan.

- Inte låta varmvattnet stå på för länge eller att stänga kyldiskarna så de inte läcker ut kyla eller att våra lagerportar står öppna och släpper in kyla.

Just att ha dörrar eller lock för kyldiskarna har betytt mycket för att minska energianvändningen.

- Det tänker man kanske inte på med det är viktigt att kylan inte släpps ut.

Byter ut alla lampor

En annan del i att minska energianvändningen är att sätta in Led-lampor.

-  Vi byter ut vår belysning kontinuerligt. När en gammal glödlampa går sönder ersätts den med led-lampor. Nu har vi cirka 70 procent Led-lampor i varuhuset.

För Katarina är det en dubbel vinst att spara på varuhusets energi.
- Dels så minskar vi vår klimatpåverkan men vi sparar också en del pengar på att inte betala för att vi gör av med onödig energi.

Bra att jobba gemensamt

Katarina Arvidsson anser att det är bra att arbeta i ett nätverk, tillsammans med andra Ica handlare.

– Det ger mycket att samverka om de här frågorna. Alla är bra på något och vi ger en hel del tips till varandra om hur vi kan göra förbättringar och minska vår gemensamma energianvändning.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt