Annons:

Tjustleden kan få en ny huvudman

Filmaren Patrik Waerbaum

Tjustleden kan få en ny huvudman

Stora delar av Tjustleden, som går genom hela Västerviks kommun, från söder till norr, är i bra skick, men det finns delar som måste åtgärdas och det klarar inte de som idag arbetar med Tjustleden på ideell basis, det krävs mer av både pengar och kraft. Patrik Waerbaum har gjort en film om hur skicket på leden ser ut för att visa den nya huvudmannen vad som krävs för att den ska bli bra.

Annons:

Idag är det Naturskyddsföreningen i Tjust som ansvarar för att röja sly, måla i färg på leden. Det fungerar bra och det finns personer som ideellt arbetar med de 41 olika delarna på leden. Däremot finns det några långa broar och långa spångar som måste åtgärdas det klaras inte på ideell basis.

- Vi blev kontaktade av Carl Magnus Mårheden, Sparbanksstiftelsen i Tjust för cirka ett år sedan. Han undrade vad som krävs för att leden ska bli topp igen, säger Patrik Waerbaum.

Västervik Framåt fick i uppdrag att undersöka Tjustledens framtid, hitta sponsorer och en ny huvudman. I början av nästa år kommer det förslaget att presenteras för kommunstyrelsen.

En annan tid

När Tjustleden, som är 203 kilometer lång, byggdes för drygt 40 år sedan, var det en annan tid.

- Då fick Naturskyddsföreningen stöd av AMS och Skogsvårdsstyrelsen hade bland annat fornminnesvård. De hade olika arbetslag som höll landskapet öppet. Så är det inte idag. Nu finns det inte någon som kan hjälpa till att fälla träd, reparera trasiga broar eller spångar. Det är arbete som inte går att göra ideellt.

Patrik har nu gjort färdigt en film om Tjustleden, där han beskriver de natursköna platser som leden går genom.

- Jag har inte gjort filmen som en turistfilm utan för att politiker och tjänstemän ska få en uppfattning om hur vackert det är i Västervik, med alla dessa små sjöar som slingrar sig i landskapet, bara några kilometer från bebyggelsen. Det mesta är i bra skick, men några procent måste åtgärdas och de klara inte vi ideellt.

Vill ni i Naturskyddsföreningen att den nya huvudmannen också tar över röjningen av sly och måla vandringen leden?

-        Självklart inte. Det står personer i kö som vill ta hand om en slinga. Vi klara mycket men det tunga och kostsamma arbetet klarar vi inte, säger Patrik Waerbaum.

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt