Annons:

  • Tolv år i regionförbundet – Akko minns sina milstolpar

    Akko Karlsson minns sina milstolpar

  • Tolv år i regionförbundet – Akko minns sina milstolpar

    Akko med sina miljöparti vänner

Tolv år i regionförbundet – Akko minns sina milstolpar

Akko Karlsson (MP) har varit vice ordförande i regionförbundet i tolv år. Nu lämnar hon den delen av sitt politiska liv och hon ser tillbaka på ett arbete som innehållit klimat - och miljöfrågor, Östersjöfrågor, ungdomsfrågor, lantbruksfrågor och slutförvar av kärnbränsle.

Annons:

En av de första frågorna som Akko ifrågasatte 2007, när hon började sitt arbete i regionförbundet, var varför det inte fanns någon permanent miljöansvarig där. En person anställdes och snart var bollen i rullning med en rad aktiviteter för miljöfrågorna  i den regionala utvecklingen.

– Självklart hade vi en politisk agenda. Vi tittade på hur landstingets fastigheter kunde energieffektiviseras vid till- och ombyggnad. Vi drev igenom att miljöfrågor skulle genomsyra alla frågor, inte bara vara ett eget område som blev gisslan i en budget. Vi beslutade att bara köpa in grön el och driva på vindkraftutbyggnaden och öka solcellsutvecklingen.

"En lång kamp"

Den stora segern som Akko känner att hon lyckats driva igenom är miljöklassa länstrafiken med fossilfria drivmedel.

– Det var en lång kamp innan det blev verklighet, men efter två riktade busstrafikupphandlingar för biogas med mera, har vi sedan 2017 kört Kalmar länstrafiks fordon på miljöklassade drivmedel. Förhoppningsvis kommer alla sjukresor köras med miljöklassad drivmedel 2019, upphandling pågår.

Hon ser att fler och fler lantbrukare producerar biogas efter den satsningen - det handlar om att det måste finnas kunder för att kunna satsa på biogasanläggningar.

– Det är en nyckel till att skapa fler gröna jobb på landsbygden och få den näringen att snurra. Dessutom är det lokala jobb som skapas, för att hålla ett lantbruk i gång med el, maskinservice och så vidare.

Vitryssland

Att jobba i Kalmarregionen innebär inte bara att jobba i en begränsad del av Sverige. Det handlar också om att jobba internationellt.

– Jag minns när vi åkte till Vitryssland och var inom en tiomilszon från Tjernobyl. Vi besökte flera barnhem där funktionshindrade barn levde. Jag hade fått tips om att man nyss hade översatt ”Karlsson på taket” och jag fick en hel låda böcker sponsrad av Astrid Lingrens familj och gav barnen. Den gåvan blev väldigt populär, inte minst för att jag också hette Karlsson.

Akko insåg att Sverige importerade 100-tals ton torv från ett område som smittats svårt efter Tjernobylolyckan.

– Efter mina efterforskningar konstaterade jag att den torven brändes i svenska biobränsleverk. Den importerades utan kontroll från Östeuropa. Det gjorde man även i det nybyggda verket Moskogen i Kalmar. Bränner man torven där så frigörs becquerel från Tjernobyl i vårt län. Jag hade många kontakter med energimyndigheten om detta och 2012 kom en ny lag om att askan som blir kvar måste becquereltestas. Kalmar energi slutade importera torv som stödbränsle. Ibland kan man påverka utan att sitta i politiska möten.

Framtiden för miljöarbetet

Akko berättar om Östersjösamarbetet mellan Polen, Kaliningrad, Bornholm och Litauen. Hur Ryssland på bara tio år gått från att totalt förneka klimatförändringar till att inse att det är en verklighet.

– Men det krävdes stora skogsbränder för att man skulle vända.

Hon tittar nu framåt på de beslut som ska hjälpa Sverige att nå sitt klimatmål.

– Vi har satt upp ett mål, Kalmar län ska vara fossilfritt 2030. En del är musselodlingar i Östersjön för att få bort näringsämnen ut vattnet och en annan är de gröna näringarnas klimatomställning, där vattenfördröjande åtgärder är väldigt viktiga.

Efter tolv år kan Akko se tillbaka på långt och innehållsrikt arbete.

– Jag kommer att sakna mycket. Nu hoppas jag att andra får samma möjlighet som jag och delta i det regionala utvecklingsarbetet.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt