Annons:

Utbildning för hundförare i specialsök

Drako Dzabic med schäferhunden Pascha

Utbildning för hundförare i specialsök

Hundar vill arbeta, inte ligga hemma och ha tråkigt. För att ta vara på hundens vilja att arbeta och förmåga att känna dofter utbildas hundar och hundförare i att söka efter krut och narkotika. Utbildningen sker i Västervik under ledning av bland annat Darko Dzabic och hans hund Pascha.

Annons:

Utbildningen kallas för specialsök. Det innebär att hundarna får söka igenom ett rum, en bit mark för att hitta det som hundföraren letar efter. I mellandagarna har åtta hundar och hundförare träffats på Lucernavägen, där utbildningen har tagits fram av Bengt Weckfors, som är en av de som leder utbildningen tillsammans med Darko Dzabic och hans hund Pascha.

- Nu ska hundarna leta efter skjutvapen, sprängämnen och narkotika. Det är starka dofter som hundarna känner, säger Darko.

Inne i huset på Lucernavägen finns det vissa rum med sängar, andra rum med resväskor, i anslutning till huset finns det en rastgård och på de platserna ska hundarna söka igenom för att markera att här finns det någonting som hundföraren är intresserad av.

- En del hundar kommer att gå vidare till att jobba med specialsök andra hundar och hundförare går den här utbildningen för att de vill träna tillsammans.

Älskar att jobba

Darkos schäfer Pascha älskar att arbeta och söka.

- En hund vill jobba. De vill inte ha tråkigt. För mig är det här ett sätt att tillgodose Paschas beteende. En hund som jobbar blir en lugnare hund. De gör inte en massa bus hemma. De har fått utlopp för sitt naturliga beteende när de får jobba.

Är det svårt att lära hundarna att leta reda på narkotika och vapen?

- Nej, de lär sig väldigt lätt. Det är oftast hundförarna som vi utbildar mest. De ska lära sig hur hunden beter sig när de har nosat upp någonting, säger Darko Dzabic.

 

 

 

 

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt