Eddie Levin jublar. Vimmerby Hockey är i Hockeyallsvenskan. Foto: Ossian Mathiasson

Det få trodde var möjligt är nu en realitet. Vimmerby Hockey krossade Halmstad – och fick fin hjälp av Brödernas/Väsby. Nästa säsong spelar VH i Hockeyallsvenskan.

Det var upplagt för extrem dramatik i kvalserien till Hockeyallsvenskan. Kristianstad, Vimmerby och Hudiksvall hade samtliga god chans att nå Hockeyallsvenskan.

Kristianstad var i förarsätet på målskillnad gentemot Vimmerby. Hudiksvall poängen bakom.

Vimmerby inledde bra i början av sin match mot Halmstad. Första sex, sju minuterna var hemmalaget drivande i spelet innan Halmstad tilläts ta sig in i matchen. Båda lagen hade två chanser i powerplay vardera och faktum är att Halmstad var klart närmare att ta ledningen än hemmalaget.

Drygt halvvägs in i perioden kom ett besked hemmapubliken jublade högt över. Fredrik Forsberg satte 1-0 för Brödernas/Väsby borta mot Kristianstad i numerärt överläge. När Vimmerby sedan fick en tredje möjlighet i spel fem mot fyra smällde Elias Lindgren in 1-0.

Vimmerby hade nu chansen att gå till periodvila i en 1-0-ledning, men det nöjde man sig inte. Anton Carlsson, delikat framspelad av Pelle Ström, gjorde 2-0 med 18 sekunder kvar av öppningstakten. I det läget var nog inte Kristianstad helt nöjda med läget och Vimmerby Hockey var i närmare 20 minuter ett hockeyallsvenskt lag.

Brödernas gjorde sitt

Men innan den andra akten ens hunnit gå igång i Vimmerby hade skåningarna utjämnat mot Brödernas/Väsby. VH var dock fortfarande i förarsätet trots det resultatet.

Vimmerby fick en perfekt start även på den andra akten. Adam Petersson gjorde 3-0 efter knappt tre minuter. Hugo Ollila ökade på till 4-0 efter 14 minuters speltid. En dryg minut senare, i numerärt överläge, satte Eddie Levin 5-0.

Vimmerby gick till periodvila i ledning med 5-0. Samtidigt var ställningen 1-1 nere i Kristianstad. Med 20 minuters dramatik kvar ledde VH kvalserien två poäng före Kristianstad. Dessutom har man käkat upp måldifferensen och var just nu två mål före skåningarna. Även om Kristianstad alltså tog ledningen med 2-1 – och till med 3-1 – så skulle Vimmerby vara före.

Bara öste på

Matchen nere i Skåne låg långt före den i Vimmerby och innan spelarna ens hunnit ut för den tredje perioden var perioden igång söderut. Kristianstad fick ett tidigt numerärt överläge, men lyckades inte ta ledningen.

Det gjorde i stället Brödernas/Väsby knappt fem minuter in på den tredje akten. Vimmerbys läge var därmed ännu bättre. Nere i Kristianstad fortsatte det att hända grejer. 7.27 in på perioden gjorde hemmalaget 2-2 och knappt en minut senare kom 3-2. Nu såg Kristianstad ut att vara på jakt – men jakten kom av sig. 19 sekunder senare utjämnade nämligen Brödernas/Väsby till 3-3.

I Vimmerby stod det fortsatt 5-0. Inom loppet av 15 sekunder, drygt sju minuter in på den tredje perioden, kom 6-0 och 7-0 för Vimmerby, som nu hade mer än en skridsko i Hockeyallsvenskan. Målskyttar var Isac Andersson och Hugo Ollila. Parallellt med det gjorde Brödernas/Väsby 4-3 i Skåne och hemmapubliken ställde sig upp redan nu för att hylla sitt lag.

Halmstad reducerade till 7-1, men festen avbröts inte. Isac Göransson fyllde på med 8-1 och det ingen trodde var möjligt var nu helt klart. I tom bur satte också Väsby 5-3 nere i Skåne. Jublet nådde då aldrig tidigare nivåer i Tigerkulan.

Vimmerby Hockey spelar, mot de flesta odds, alltså i Hockeyallsvenskan säsongen 2024/2025.

Allt från den historiska bedriften senare på Dagens Vimmerbys sajt.