Annons:

Åhman i rivalmöte med VIK i kväll: ”Klart att det var ganska känsligt”

Vi träffade Adam Åhman för att prata om bland annat valet av Oskarshamn, hans succé i Hockeyallsvenskan och kommande JVM. Foto: Linus Johansson

Åhman i rivalmöte med VIK i kväll: ”Klart att det var ganska känsligt”

IK Oskarshamn är Hockeyallsvenskans stora succélag så här långt. Bakom succén hittar vi bland annat den 19-årige målvakten och Västervikskillen Adam Åhman.
– Oskarshamn är ju Västerviks största rival så det är klart att mitt klubbval var ganska känsligt. Men jag kände att jag måste göra det jag tror blir bäst för mig själv, säger Adam Åhman till Dagens Västervik.

Annons:

Inför säsongen 2015/16 lämnade Adam Åhman tryggheten i Västervik och flyttade till Jönköping. Där väntade studier på hockeygymnasiet och spel i HV71:s juniorlag under tre år.

– De där åren gav mig hur mycket som helst. Både som människa och som målvakt. Det är de bästa åren i mitt liv. Jag fick ta mycket ansvar och växte av det, säger Adam Åhman när vi träffar honom i Arena Oskarshamn.

”Det fanns på kartan”

Förra säsongen fick Åhman debutera i SHL för HV71 och han står under kontrakt med Jönköpingsklubben – men är utlånad till IK Oskarshamn.

– Jag och HV var ganska eniga om att jag behövde komma upp i seniorhockeyn och fortsätta utvecklas där. Sen ska det lösa sig också och det gjorde det med Oskarshamn.

Hemma i Västervik var det många som hoppades på att få se Adam Åhman i VIK-tröjan, men valet föll alltså istället på värsta konkurrenten Oskarshamn.

Var det aktuellt att det skulle bli Västervik?

– Det var lite halvt aktuellt, det fanns på kartan. Många ville att jag skulle spela i Västervik.

Klubbvalet rörde upp en del känslor på hemmaplan.

– Oskarshamn är ju Västerviks största rival så det är klart att mitt klubbval var ganska känsligt. Men jag kände att jag måste göra det jag tror blir bäst för mig själv, säger Adam Åhman.

”Mer kontrollerat spel”

Adam Åhman har klarat omställningen från junior- till seniorhockey galant. Han och Christoffer Rifalk är Hockeyallsvenskans just nu helaste målvaktspar och Åhmans 94,94 i räddningsprocent är bäst i hela serien.

Hur har steget från juniorhockey till Hockeyallsvenskan varit?

– Den största skillnaden är att här är alla proffs, det är vårt jobb att spela hockey. Det ställs lite högre krav både på och utanför isen. Spelmässigt är det mer flängigt på juniornivå. Seniorhockey kan till och med vara lite lättare i och med att det blir mer kontrollerat spel.

Du har bäst räddningsprocent av alla målvakter i serien och har hållit nollan i flera matcher. Hur förvånad är du?

– Jag är förvånad över att vi vunnit så mycket och att det blivit så få insläppta mål. Ser jag till mitt spel är jag inte förvånad, jag vet vad jag kan. Det handlar om att allt ska klaffa och det har det gjort. Det är en ständig utveckling, inte minst mentalt. 

Delar på platsen

Hittills har Adam Åhman och Christoffer Rifalk delat på platsen mellan stolparna. Båda har som sagt gjort det mycket bra.

Hur funkar det att dela på platsen istället för att ha en uttalad förstamålvakt?

– Båda är i en ganska liknande situation och det är lite det som varit tanken. Vi är ganska unga och har inte spelat så mycket på den här nivån. Den som är bäst ska stå och jag ser inga konstigheter med att vi får dela lite på det.

Men det är inte bara målvaktsduon som har startat säsongen bra. 15 matcher in i serien toppar IK Oskarshamn den allsvenska tabellen före AIK och Leksand.

– Vi har fått en drömstart. För oss handlar det om att fortsätta bygga på vårt spel för att kunna vara ett topplag i slutet av säsongen. Det gäller att ta steg hela tiden, både som individer och som lag. Blir vi bekväma kommer vi att bli omkörda av andra lag. Men jag känner att vi har ett lag med spelare som verkligen vill framåt.

Kan ni vara med i toppen hela vägen?

– Ja, jag ser inga konstigheter i det. Vi har ett så pass bra grundspel och sen har vi många hungriga spelare i laget, samtidigt som det finns rutin också. Vi har alla pusselbitar och det är inte bara en kedja som gör poäng heller.

Drömmer om JVM

Adam Åhman har ett gällande tvåårskontrakt med HV71.

Hur går tankarna inför framtiden?

– Vi (Åhman och HV71) håller kontakten och pratar rätt ofta, men det handlar inte om framtiden. Det handlar mer om att stämma av och snacka och se var vi har varandra. Jag tror inte det är bra att ligga för långt fram i tiden heller utan jag vill vara här och nu, säger Adam Åhman.

Västervikskillen är för övrigt högaktuell för den svenska truppen till JVM, som spelas i Kanada med start den 26 december. När landslagsledningen plockade ut sin trupp till genrepet inför JVM fanns dock inte Åhman med. Istället föll valet på två andra allsvenska målvakter; Olle Eriksson EK i BIK Karlskoga och Samuel Ersson i Västerås.

– Klart att jag hade velat bli uttagen, men jag har pratat med ledarna och vet hur de resonerade. Det hade varit skillnad om de inte hört av sig till mig. Nu vet jag hur de ser på saken och det är bara att köra på.

Du känner att du har bra chanser att bli uttagen?

– Verkligen, det vore konstigt om jag inte kände det. Vi är tre målvakter som har kört på ett tag och alla spelar i Allsvenskan. Det blir som en daglig konkurrens. Att få spela JVM är verkligen en dröm.

Speciell match

I kväll tar IK Oskarshamn för övrigt emot Västerviks IK i Arena Oskarshamn. Det blir en speciell match för Adam Åhman.

– Jag tror att det kommer kännas annorlunda, men jag tror ändå att det blir ganska lugnt. Det blir nog skillnad när man sätter foten i hallen i Västervik.

Annons:

Tabellservice

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt