VIK drygade ut krislagets förlustsvit:

Mikael Johansson var nöjd med lagets insats mot Leksands IF. Foto: Ossian Mathiasson

VIK drygade ut krislagets förlustsvit: "Förening med stor press"

Västerviks IK har aldrig vunnit mot Leksands IF i allsvenskan. I kväll kom första segern mot den anrika klubben som har en nedåtgående formkurva.
– Det är klart att de blev osäkra när vi tog ledningen och att den höll i sig, säger assisterande tränaren Mikael Johansson.

Västerviks IK har blandat och gett så här långt i allsvenskan och svarat för både starka och tama insatser.

Kvällens hemmamatch mot Leksand, som kom till Småland med fem raka förluster, klassas definitivt som en stark insats.

– Första perioden är inte superb på något sätt, vi stod stilla på isen och när vi hade pucken. Det var många tveksamma beslut och då är det extra skönt att Kruse (Emil) var så duktig och räddade oss när vi bjöd Leksand på några chanser, säger Mikael Johansson.

"Spelar så stabilt"

Ju längre matchen led desto bättre blev Västervik som gjorde 1–0 en bit in i andra perioden och det visade sig vara ett psykologiskt viktigt mål.

– Vi kom igång mer och mer, framför allt efter det målet. Vi skapade långa och bra anfall vissa stunder och efter målet hade vi maratonbyten där vi tryckte tillbaka Leksand totalt, säger Johansson.

I tredje perioden gjorde VIK sin skyldighet och städade av matchen på ett klanderfritt sätt.

– Det är så skönt att vi spelar så stabilt. De har ett powerplay som vi redde ut och vi offrade oss mycket i defensiven. Vi spelade kontrollerat och använde både sarg och plexiglas.

Syntes det att Leksand var påverkade av den senaste tidens svaga resultat?

– Det är klart att de blev osäkra när vi tog ledningen och att den höll i sig. Det är en förening med stor press på sig och en av favoriterna till att vinna serien så det är tufft för dem.

Kruse fick beröm

I och med segern har VIK sex poäng upp till Björklöven på åttonde plats och tre poäng ner till Tingsryd under det negativa kvalstrecket.

– Det är viktigt att vi tar så många poäng som möjligt. Det är en jämn serie.

Emil Kruse höll nollan och var lagets bäste spelare. Johansson ville lyfta fram hela laget som gjorde det bra.