Annons:

FRÅGA JURISTEN: Fyra goda skäl att upprätta testamente

Juristen Sanna Danielsson från LRF Konsult svarar på läsarnas frågor. Denna vecka behandlas varför det finns anledning att upprätta ett testamente.

FRÅGA:

Hej! Jag och några vänner satt och diskuterade igår, och kom då in på testamente. Själv är jag inte så gammal ännu, men började fundera på om och när det kan vara aktuellt för mig att skriva ett testamente. När skulle du säga att det behövs?

Hälsningar Emelie  

SVAR:

Hej Emelie! Och tack för att du vänder dig till mig med din fråga.

Att börja planera för den tidpunkt när man är avliden kan självklart kännas både jobbigt och svårt, speciellt i unga år. Men det finns många anledningar att fundera på det, och några speciellt goda skäl  att även upprätta ett testamente.

När du avlider fördelas dina tillgångar enligt vad som kallas för arvsordningen. I första hand ärver makar, barn och barnbarn. Därefter föräldrar, syskon, syskonbarn, och sedan mor/farföräldrar och fastrar/mostrar samt farbröder/morbröder. Med ett testamente kan du ändra på arvsordningen och själv bestämma vem eller vilka som ska ärva dig när du går bort. Viktigt att påpeka är dock att du inte kan påverka allt. Du kan aldrig göra dina barn, s.k. bröstarvingar, arvlösa. Enligt lag har barnen alltid rätt till halva arvet, den så kallade laglotten.

Alla som vill ändra den arvsordning som ställs upp i lagen bör upprätta ett testamente, men som jag nämnde inledningsvis så finns det speciella fall där detta är extra viktigt.

1. Du är sambo

Enligt lag ärver sambor aldrig varandra. Det spelar ingen roll hur länge du varit sambo eller att ni har gemsansamma barn. Skulle du som sambo avlida kan den efterlevande genom bodelning bara få häften av samboegendomen, vilket är bostad och bohag som köpts in gemensamt. Vill du att din sambo ska få del av ditt arv och därmed skapa bättre ekonomiska förutsättningar och trygghet för honom/henne behöver du upprätta ett testamente.

2. Du har särkullbarn

Efterlevande make eller maka ärver före gemensamma barn. Undantag är dock när det finns s.k. särkullebarn, dvs. du har egna barn från en tidigare relation. Särkullbarn har rätt att få ut sitt arv genast, och behöver inte som gemensamma barn vänta tills den andra maken/makan avlider. Vill du trygga din partners ekonomiska ställning bör du i detta läge upprätta ett testamente som gör att denne får ärva när du avlider, och att särkullbarnet därmed får vänta på sitt arv precis som de gemensamma barnen.

3. Du vill att egendom ska vara enskild

Genom testamente kan du förordna att all eller viss del av ditt arv skall vara enskild egendom för mottagaren. Att egendom är enskild innebär att denna inte ska tas upp i bodelningen, och på så sätt slipper mottagraren av arvet dela med sig av detta till sin partner vid en eventuell skilsmässa/separation. Har du egendom som du vill ska vara enskild för dina arvingar bör du upprätta ett testamente där du anger detta.

4. Du saknar legala arvingar

Om du saknar legala arvingar, det vill säga några som ingår i arvsordningen, kommer myndigheten Kammarkollegiet att träda in som legal arvinge och ta hand om avvecklingen av ditt dödsbo. Dina tillgångar kommer sedan att placeras i Allmänna arvsfonden. Allmänna arvsfonden stödjer visserligen goda ändamål, men om du själv vill bestämma vart ditt arv skall hamna bör du istället upprätta ett testamente.

Viktigt att tänka på är att ett testamente för att vara giltigt måste innehålla vissa uppgifter, samt att detta måste bevittnas på ett korrekt sätt. Rekommendationen är därför att ta kontakt med en jurist om du vill skriva testamente. För att testamentet skall få den innebörd man är ute efter krävs dessutom expertis vad gäller utformning och ordval.

Vill du ställa en fråga kring juridik? Maila sanna.danielsson@lrfkonsult.se

Sanna Danielsson, LRF Konsult i Västervik och Vimmerby

0 kommentarer

Lägg till ny kommentar

Kommentar *

Ditt namn*

Din e-post* (publiceras ej)

+ =

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt