Annons:

Klimatet ger oss inget utrymme att sluta sortera plasten

Plaståtervinning.

Klimatet ger oss inget utrymme att sluta sortera plasten

I artikeln "Är det meningsfullt att sortera plast?", den 15 december, låter Mariann Gustafsson (V) oss veta att hon fortsättningsvis kommer slänga sin plast i hushållssoporna. Hon menar att den ändå inte sorteras utan bränns upp eller exporteras till Asien eller Afrika. Det är ytterst bekymmersamt att en folkvald kommunpolitiker gör ett sådant uttalande utan att först ta reda på fakta. Sannolikt har hon sett Sveriges Televisions dokumentär “Återvinningsbluffen” - men hon har missat en väsentlig aspekt: dokumentären är inköpt från en utländsk tv-station och visar ett internationellt perspektiv. Den handlar inte om plaståtervinningen i Sverige. Det skriver Mattias Philipsson, vd för Svensk plaståtervinning, i en replik till Mariann Gustafsson. 

Annons:

Här finns det seriösa icke-vinstdrivande aktörer som arbetar för en cirkulär återvinning av alla svenska plastförpackningar, och tar ansvar långt utöver det som krävs av nuvarande lagstiftning.

Vi vill berätta för Mariann Gustafsson, och andra som har läst hennes uttalande, vad som händer med den plast som först källsorteras av konsumenterna, och sen samlas in av FTI (Förpacknings- och Tidningsinsamlingen) och sorteras av Svensk Plaståtervinning:

Alla plastförpackningar som lämnas på någon av FTI:s tusentals återvinningsstationer, eller samlas in via fastighetsnära insamling, kommer till Svensk Plaståtervinnings sorterings- och återvinningsanläggning i Motala. Här sorteras den och skickas därefter för tvätt och granulering hos certifierade samarbetspartners inom EU – och här genomförs regelbundna revisioner på plats, av våra egna medarbetare.

Hos våra samarbetspartners blir plasten återvunnen plastråvara som blir nya högkvalitativa plastprodukter, exempelvis nya förpackningar, IKEA-produkter eller Samsonite-resväskor. Det restavfall som uppstår energiåtervinns alltid i svenska anläggningar och används exempelvis för att värma bostäder. Svensk Plaståtervinning kan spåra all plast som lämnar Motala, och vet exakt vem som tar hand om den och hur det görs. Inget exporteras till länder i Asien eller Afrika.

Tillsammans måste vi alla fortsätta sortera använda plastförpackningar – klimatförändringarna ger inget oss utrymme att sluta. Och utvecklingen går snabbt. Vi blir hela tiden bättre på cirkulär återvinning så att mer kan återvinnas. 2023 står också världens största och modernaste plaståtervinningsanläggning färdig i Motala. Här kommer Svensk Plaståtervinning kunna sortera i stort sett alla plasttyper som finns på marknaden.

I Sverige är vi världsledande på plaståtervinning, även om vi inte är nöjda och har en lång väg kvar till hundra procent cirkulära flöden. Men genom att vi investerar och konsumenterna fortsätter att sortera kommer vi att återvinna mer och samtidigt stärka vår roll som internationell förebild som inspirerar andra.

Vi behöver inte sortera mindre plast. Vi behöver sortera mer.

Mattias Philipsson, vd, Svensk Plaståtervinning
Helena Nylén, vd, Förpacknings- och Tidningsinsamlingen (FTI)

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt